Daaaaaalí! (04/2024)




Hodnocení: 71 % na ČSFD -> https://www.csfd.cz/film/1263656-daaaaaali/prehled/

Daaaaaalí! (2023) je surrealistická komedie režiséra Quentina Dupieuxe, která přináší neobvyklý a zábavný pohled na život a umění slavného španělského malíře Salvadora Dalího. Tento film je nebiografickým poctivým surrealismem, který vychází z Dalího života, ale s kreativními zvraty a nelineární strukturou, kde je samotný Dalí ztvárněn hned pěti různými herci.

Děj:

Příběh sleduje mladou francouzskou novinářku (Anaïs Demoustier), která se opakovaně snaží natočit rozhovor se samotným Dalím (ztvárněný několika herci včetně Gillese Lellouche a Edouarda Baera). Každý pokus se však promění v bizarní sekvenci snů a nelineárních událostí, které postupně odhalují jak surrealistické, tak groteskní stránky Dalího osobnosti. Film s nadsázkou proplétá realitu a fantazii, což divákům umožňuje nejednoznačné interpretace toho, co skutečně vidí.

Herecké výkony a režie:

Quentin Dupieux, známý pro své filmy plné absurdity a hravosti (Mandibles, Rubber), zachovává stejný styl i v Daaaaaalí! Tímto experimentálním přístupem reflektuje nejen Dalího dílo, ale i jeho extravagantní osobnost. Herecké výkony Anaïs Demoustier a několika herců hrajících Dalího ukazují komediální i dramatickou stránku postav. Dupieuxova režie je plná odvážných rozhodnutí, které umocňují surrealistický zážitek filmu.

Vizuální efekty a atmosféra:

Film oplývá surreálním vizuálním zpracováním, které kombinuje snové sekvence s realitou. Nelineární děj, plný nečekaných zvratů a časových skoků, je umocněn výbornou kamerou a dynamickými vizuálními efekty. Film nabízí fascinující pohled na svět Dalího mysli a jeho extravagantní styl života.

Kritika a přijetí:

Daaaaaalí! získal na ČSFD 71 %, přičemž kritici oceňují Dupieuxův inovativní přístup k biografickému filmu, který místo lineárního příběhu nabízí hravý a originální zážitek. I když film není pro každého, milovníci surrealismu a nekonvenčních filmů si ho jistě užijí.

Závěrečné informace:

Délka filmu: 79 minut
Premiéra: 18. dubna 2024 (Česko)
Hlavní obsazení: Anaïs Demoustier, Edouard Baer, Jonathan Cohen, Gilles Lellouche
Režie: Quentin Dupieux
Země původu: Francie






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com