Matka v trapu (02/2024)




Hodnocení: 41 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1371732-matka-v-trapu/prehled/

Matka v trapu (2024) je česká komedie, která sleduje příběh Sylvie (Petra Hřebíčková), která žije zdánlivě dokonalý život – má úspěšnou kariéru v reklamní agentuře, vzorné děti a manžela, který je známý malíř. Na povrchu je vše perfektní, ale pod tlakem pracovních povinností a rodinného chaosu se její život začíná hroutit. Příběh se zaměřuje na její snahu najít rovnováhu a štěstí v chaosu každodenního života.

Děj:
Sylvie čelí neustálému tlaku jak doma, tak v práci. Její šéf jí zadává nesplnitelné úkoly, zatímco její rodinný život se rozpadá. Když jí taxi zastaví Anna (Lenka Vlasáková), cizí žena, kterou nezná, Sylvie jí začne vyprávět o svých životních problémech. Anna jí nečekaně nabídne pokoj k pronájmu, kde si Sylvie může odpočinout a najít klid. Mezi oběma ženami se začne rodit přátelství, které jim oběma pomůže vyrovnat se s vlastními životními těžkostmi​.

Herecké výkony a režie:
Petra Hřebíčková v hlavní roli přináší do postavy Sylvie energii a humor, zatímco Lenka Vlasáková jako Anna nabízí jemnější a melancholický přístup. Vedlejší role zahrnují Janu Švandovou, která ztvárňuje Sylviinu kritickou matku, a Marka Němce, který hraje Annina bratra. Režie se ujala Hana Hendrychová, která snímek pojala jako komedii s prvky osobního dramatu, čímž cílí na diváky, kteří si užívají příběhy o krizi středního věku​.

Vizuální efekty a atmosféra:
Film těží z běžného prostředí českého městského života, které působí realisticky a současně všedně. Atmosféra je střídavě odlehčená a napjatá, podle toho, jak se mění nálada hlavní hrdinky. Film se opírá o dialogy a interakce mezi postavami, přičemž vizuální styl je jednoduchý a přirozený, což podtrhuje každodenní téma filmu​.

Kritika a přijetí:
Matka v trapu se setkala s rozporuplnými recenzemi. Zatímco někteří diváci oceňují humor a herecké výkony, kritici často upozorňují na klišé v ději a dialogu, které film nedokáže překonat. Mnozí vidí v příběhu Sylvie klasický příběh středního věku, který nepřináší příliš originality​.

Délka filmu: 100 minut
Premiéra: 22. února 2024
Hlavní obsazení: Petra Hřebíčková, Lenka Vlasáková, Marek Němec, Jana Švandová
Režie: Hana Hendrychová
Země původu: Česká republika






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com