Back to Black (05/2024)

Back to Black (2024) je životopisný film zaměřený na život a kariéru legendární zpěvačky Amy Winehouse. Film, režírovaný Sam Taylor-Johnson, se pokouší přiblížit osobní i profesní život této ikonické umělkyně, která se proslavila nejen svým výjimečným hlasem a hudebním talentem, ale také tragickým osudem. Přestože snímek přináší řadu zajímavých momentů, podle kritiků nedosahuje hloubky, kterou by taková osobnost jako Amy Winehouse zasloužila.

Děj
Film sleduje Amy od jejích počátků, kdy vystupovala v malých jazzových klubech, až po její rychlý vzestup ke slávě a následný boj s drogami a alkoholem. Snímek zdůrazňuje její komplikovaný vztah s rodinou, zejména s otcem, a její destruktivní lásku k Blakeovi Fielder-Civilovi. I když film zahrnuje známé hity jako „Rehab“ a „Back to Black“, mnoho kritiků poukazuje na to, že se příliš zaměřuje na romantickou linku a méně na Amyinu hudbu a skutečnou osobnost​(CSFD.cz).

Herecké výkony a režie
Marisa Abela, která ztvárňuje Amy Winehouse, byla chválena za svůj výkon a za to, jak se přiblížila nejen vzhledem, ale i vystupováním Amy. Nicméně rozhodnutí, aby herečka sama zpívala písně Amy, bylo vnímáno rozporuplně. Režie Sam Taylor-Johnson se soustředí spíše na vizuální stránku a atmosféru filmu, což někteří diváci ocenili, ale jiní kritizovali jako povrchní a nezachycující skutečnou hloubku života a osobnosti Amy Winehouse​(CSFD.cz).

Vizuální efekty a atmosféra
Vizuálně je film dobře zpracován, s autentickými lokacemi v Londýně, včetně míst, kde Amy skutečně žila a vystupovala. Atmosféra filmu se pokouší zachytit jak energii Londýna té doby, tak i temnější stránky Amyina života. I přes snahu o věrné zobrazení jejího života však film ztrácí na autenticitě právě kvůli nedostatku skutečné hloubky a výběru spíše povrchních motivů​(CSFD.cz).

Kritika a přijetí
Back to Black byl přijat spíše vlažně. Kritici i fanoušci Amy Winehouse vyjádřili zklamání nad tím, že film neodhaluje více o skutečné Amy a často skáče mezi klišé a zjednodušenými interpretacemi jejích problémů. Hodnocení na ČSFD je aktuálně 64 %, což odráží smíšené reakce – někteří diváci film ocenili za herecké výkony a snahu o vizuální věrnost, zatímco jiní kritizovali nedostatek emocionální hloubky a slabý scénář​(CSFD.cz).

Délka filmu: 110 minut
Premiéra: 16. května 2024
Hlavní obsazení: Marisa Abela (Amy Winehouse)
Režie: Sam Taylor-Johnson
Země původu: Velká Británie / USA






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com