Dovbuš (08/2023)



Hodnocení: 72 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1324142-dovbus/prehled/

„Dovbuš“ je historické dobrodružné drama z roku 2023, které sleduje příběh legendárního ukrajinského hrdiny Oleksy Dovbuše, vůdce povstalců z oblasti Karpat. Film je inspirován skutečnými událostmi ze začátku 18. století, kdy Dovbuš vedl povstání proti polským šlechticům a stal se symbolem boje za svobodu ukrajinského lidu. Režie filmu se ujal Oles Sanin, který přináší epický příběh o spravedlnosti, zradě a odhodlání čelit útlaku.

Děj a postavy:

„Dovbuš“ se odehrává na počátku 18. století v Karpatech, kde ukrajinský lid trpí pod nadvládou polských šlechticů, kteří na ně uvalují těžké daně a neustále je utlačují. Hlavní postavou filmu je Oleksa Dovbuš (Serhij Strelnikov), charismatický vůdce povstalců, známý jako „ukrajinský Robin Hood“. Oleksa a jeho bratr Ivan (Danylo Mihailevskyi) vedou skupinu bojovníků zvaných „opryšci“, kteří útočí na šlechtické majetky a rozdělují bohatství mezi chudé.

Dovbuš je odhodlaný pomstít svou rodinu, kterou polští šlechtici zabili, a zároveň osvobodit svůj lid od nespravedlnosti a útlaku. Jeho taktika přepadávání a útočení ze zálohy ho činí téměř nepolapitelným, což z něj dělá nejen hrdinu pro obyčejné lidi, ale také trnem v oku pro šlechtu. Polský guvernér v oblasti se proto rozhodne učinit vše pro to, aby Dovbuše chytil a zabil.

Film zobrazuje nejen Dovbušovu statečnost a vůdcovské schopnosti, ale také jeho osobní vnitřní boj. Postupně se dozvídáme o jeho rodinných vazbách, vztazích s jeho bratrem Ivanem a o dilematech, kterým Dovbuš čelí, když bojuje za spravedlnost, ale zároveň ohrožuje životy svých blízkých. Ivan, který má odlišný pohled na jejich společný boj, představuje jinou perspektivu, která vnáší do příběhu bratrské napětí a konflikt.

Film vrcholí napínavými bojovými scénami, kde se Dovbuš a jeho muži střetávají s vojskem polských šlechticů. Konečný boj není jen o přežití, ale také o osudu celého regionu a naději na svobodu pro ukrajinský lid.

Žánr a kontext:

„Dovbuš“ spadá do žánru historického dobrodružného filmu s prvky dramatického eposu. Příběh je inspirován skutečnými událostmi a legendami o Oleksovi Dovbušovi, který je v ukrajinské kultuře vnímán jako hrdina boje za svobodu a spravedlnost. Film se věnuje tématům, jako jsou útlak, spravedlnost, bratrství a osobní oběti ve jménu vyšších ideálů.

V kontextu současné ukrajinské kinematografie je „Dovbuš“ nejen oslavou národního hrdiny, ale také připomínkou ukrajinského kulturního dědictví a historie. Film přináší epický příběh plný akčních scén a hlubokých emocionálních momentů, které jsou posíleny bohatou vizuální stránkou, zobrazující krásu karpatské přírody.

Produkce a Režie:

Režisérem filmu je Oles Sanin, který je známý svou schopností kombinovat historická témata s vizuálně podmanivým stylem. Sanin klade důraz na autentičnost, ať už jde o zobrazení dobových kostýmů, architektury nebo bojových technik, což přispívá k přesvědčivé atmosféře filmu.

Hudbu k filmu složil Alla Zahaikevych, která svou hudbou podtrhuje dramatické momenty a posiluje epický tón filmu. Zvukové efekty a hudba dodávají filmovým scénám větší emocionální hloubku a napětí.

Doplňující informace:

Délka filmu: 120 minut
Premiéra: 24. srpna 2023 (ČR)
Hlavní obsazení:
Serhij Strelnikov (Oleksa Dovbuš)
Danylo Mihailevskyi (Ivan Dovbuš)
Oleg Moskalenko (Polský guvernér)
Marina Koshkina (Marichka)
Alyona Kovalenko

Režie: Oles Sanin
Země původu: Ukrajina
Žánr: Historický, Dobrodružný, Drama
Hudba: Alla Zahaikevych
Scénář: Vasylyna Khabailo, Oles Sanin






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com