Kukačky (11/2023)



Hodnocení: 83 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1325284-kukacky/prehled/

Film „Kukačky“ je český rodinný dramatický seriál z roku 2021, který sleduje příběh dvou rodin, jejichž životy jsou nečekaně převráceny naruby poté, co zjistí, že jejich děti byly při porodu zaměněny. Hlavními tématy jsou rodinné vztahy, hledání vlastní identity a vliv biologického pouta na život jednotlivce. Seriál si získal popularitu díky emotivnímu příběhu, výborným hereckým výkonům a citlivému zpracování složitých témat.

Děj a postavy:

Film „Kukačky“ se zaměřuje na osudy dvou rodin, které po několika letech zjistí, že jejich děti byly po porodu zaměněny. Tento šokující objev radikálně změní jejich dosavadní životy a nastartuje sérii událostí, ve kterých musí obě rodiny hledat způsob, jak se vyrovnat s pravdou, a zároveň ochránit vztahy, které si k dětem během let vytvořily. Hlavní postavami jsou rodiny Kadlecových a Holcových. Kadlecovi, kteří vychovávají syna Jakuba, jsou náhle konfrontováni s tím, že biologicky není jejich, zatímco Holcovi objevují, že vychovávají syna někoho jiného. Hlavní postava Martin Kadlec je citlivý a milující otec, který je zmatený, ale odhodlaný zachovat rodinné pouto. Olga Holcová je silná a odhodlaná matka, která se snaží ochránit svého syna i přes zmatek a emocionální zátěž. Děj se soustředí na dramatické a emocionálně náročné situace, kdy rodiny zkoumají, co znamená být rodičem, a čelí složitým morálním otázkám.

Žánr a kontext:

„Kukačky“ spadají do žánru rodinného dramatu, tematicky se zaměřují na rodinné vztahy, identitu a vliv biologie na osobní život. Je to příběh o tom, jak může nečekaná pravda otřást základy rodiny a jak se jednotlivci snaží vyrovnat s následky. V době svého vzniku byl seriál inovativním projektem v české televizní tvorbě, který přinesl do popředí otázky mateřství, otcovství a genetického pouta. Seriál se dočkal velkého ohlasu díky realistickému ztvárnění každodenního života a složitých emocionálních situací.

Produkce a Režie:

Režisérem seriálu „Kukačky“ je Biser A. Arichtev, který je známý svou prací na jiných úspěšných českých seriálech, jako jsou „Vyprávěj“ a „První republika“. Scénář napsali Jan Coufal a Šárka Kosková, přičemž čerpali inspiraci z podobných příběhů o zaměněných dětech, které se vyskytly i v reálném životě. Natáčení probíhalo převážně v České republice, v prostředí, které přidalo příběhu autentičnost a osobitý charakter.

Doplňující informace:

Délka filmu: Každý díl má přibližně 50 minut
Premiéra: 8. ledna 2021 (ČR)
Hlavní obsazení:
Martha Issová (Olga Holcová)
David Novotný (Martin Kadlec)
Sabina Remundová (Tereza Kadlecová)
Marek Adamczyk (Karel Holc)
Kristýna Boková (Pavla Holcová)
Viktor Sekanina (Jakub Kadlec)

Režie: Biser A. Arichtev
Země původu: Česká republika
Žánr: Drama, Rodinný
Hudba: Jan Maxián
Kamera: Martin Schinabek
Scénář: Jan Coufal, Šárka Kosková






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com