Tajemství a smysl života (11/2023)



Hodnocení: 49 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/317371-tajemstvi-a-smysl-zivota/prehled/

Film „Tajemství a smysl života“ je český dokumentární film z roku 2023, který režíroval Petr Vachler. Tento film se zabývá duchovními a filozofickými otázkami smyslu lidské existence a představuje různé pohledy na témata jako smrt, posmrtný život a vztahy. Přináší moderní esoterické teorie a duchovní učení z různých zdrojů, což může divákům přinést nové perspektivy, ale zároveň narazit na kritiku kvůli svému specifickému přístupu.

Děj a postavy:

Film kombinuje hrané prvky s dokumentárními rozhovory a reflexemi duchovních učitelů a filozofů. Hlavní děj sleduje postavy, které čelí osobním krizím — nevěra, drogová závislost, ztráta dítěte, rakovina. Tyto příběhy slouží jako platforma pro hlubší diskuse o životě a smrti. Přes 60 duchovních učitelů, včetně jmen jako Erich von Däniken, Deepak Chopra nebo Don Miguel Ruiz, ve filmu předkládá své názory a odpovědi na otázky týkající se smyslu života. Důležitou roli v narativu hraje také postava čmeláka, která provází hlavní hrdiny jejich cestou a přináší symbolické odkazy na duchovní otázky.

Žánr a kontext:

„Tajemství a smysl života“ spadá do žánru dokumentárního a mysteriózního filmu, s prvky esoteriky a duchovní filozofie. V českém filmovém kontextu jde o velmi netradiční dílo, které se pokouší přinést hlubokou a často kontroverzní reflexi života a lidské existence. Režisér Petr Vachler, známý například svým filmem „Ceny Thálie“, na tomto projektu pracoval deset let, čímž je vidět jeho oddanost tématu. Film představuje výraznou směsici myšlenek hnutí New Age a moderní esoteriky.

Produkce a režie:

Režisérem a scenáristou filmu je Petr Vachler, který se rozhodl vytvořit film jako odpověď na své vlastní hledání smyslu života. Během deseti let pracoval na filmu, který měl ambici zodpovědět nejzásadnější otázky lidské existence. Snímek obsahuje nejen hrané scény, ale také počítačové animace a efekty, což dodává filmu unikátní vizuální podobu. Dílo je produkováno Vachlerovou vlastní produkční společností Vachler Art Company.

Doplňující informace:

Délka filmu: 154 minut
Premiéra: 12. června 2024 (ČR)
Hlavní obsazení:

  • Jan Budař
  • Josef Polášek
  • Barbora Seidlová
  • Andrea Růžičková
  • Aneta Krejčíková
  • Hanuš Bor

Režie: Petr Vachler
Země původu: Česká republika
Žánr: Dokumentární, mysteriózní, drama
Hudba: VALI
Kamera: Karel Fairaisl
Scénář: Petr Vachler






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com