Elegance molekuly (04/2024)




Hodnocení: 94 % na ČSFD -> https://www.csfd.cz/film/1492021-elegance-molekuly/prehled/

Elegance molekuly je nový český film z roku 2024, který režíroval Petr Zelenka. Film je inspirován životem a vědeckou kariérou českého chemika Antonína Holého, jehož výzkum vedl k průlomovým objevům v léčbě HIV a hepatitidy B. Tato dramatická inscenace se věnuje nejen vědeckým úspěchům, ale i osobním a profesním výzvám, které Holého práce přinesla. Zelenka se zaměřuje na složitost procesu, který vedl k vývoji revolučních léčiv, a na důležitost vědecké spolupráce mezi Československem a zahraničím​.

Děj:

Film zkoumá život Antonína Holého od jeho rané kariéry v chemických laboratořích až po globální úspěch jeho antivirotik. Hlavní příběhovou linií je jeho spolupráce s belgickým biologem Ericem De Clercqem a americkým vývojářem Johnem C. Martinem, což vyústilo v léčbu, která dnes zachraňuje miliony životů po celém světě. Drama se neomezuje jen na vědecký proces, ale zabývá se i lidskými vztahy, etickými dilematy a Holého bojem za to, aby jeho výzkum nebyl zneužit pro komerční zisky​.

Herecké výkony a režie:

Hlavní roli Antonína Holého ztvárnil Martin Myšička, který exceluje v zobrazení složitých emocí a vnitřního světa tohoto vědce. Vedle něj se představí další hvězdy české herecké scény, jako Ivan Trojan, Veronika Khek Kubařová a Zdeňka Žádníková. Režie Petra Zelenky, známého svým citem pro dramatické příběhy, přináší vyváženou kombinaci vědeckého napětí a lidské stránky příběhu​.

Vizuální efekty a atmosféra:

Film těží z působivých vizuálních efektů, které divákovi přibližují svět molekul a chemických reakcí, což přináší unikátní vizuální zážitek. Atmosféra je zároveň plná napětí a dramatu, kdy se Holý a jeho tým pokouší o objev, který by mohl změnit svět, zatímco čelí překážkám ze strany finančních institucí a farmaceutických gigantů​.

Kritika a přijetí:

Film získal na ČSFD hodnocení 94 % a byl přijat velmi pozitivně jak u kritiků, tak u diváků. Kritici oceňují, že film přináší důležitý vhled do světa vědy a zároveň je schopen udržet pozornost i těch, kteří nejsou v chemii zběhlí. Herecké výkony jsou považovány za klíčový prvek, který dodává filmu emocionální hloubku, zatímco jeho vizuální zpracování je chváleno za kreativní přístup k vyobrazení vědeckého procesu​.

Závěrečné informace:

Délka filmu: 170 minut
Premiéra: 7. dubna 2024
Režie: Petr Zelenka
Hlavní obsazení: Martin Myšička, Ivan Trojan, Veronika Khek Kubařová, Zdeňka Žádníková
Země původu: Česko






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com