Club Zero (04/2024)




Hodnocení: 71 % na ČSFD -> https://www.csfd.cz/film/1359490-club-zero/prehled/

Club Zero je psychologický thriller z roku 2023 režisérky Jessicy Hausner. Film vyvolává aktuální otázky o manipulaci, extrémních stravovacích návycích a tlacích, kterým čelí dospívající mládež. V hlavní roli se představuje Mia Wasikowska jako učitelka slečna Novaková, která studenty vede k „vědomému jedení“. Postupem času však její metody začínají narůstat do extrémů, které mají vážné důsledky. Film sleduje, jak křehké jsou adolescentní mysli a jak snadno mohou být ovlivněny charismatickou postavou​.

Děj:

Slečna Novaková přichází na prestižní soukromou školu, kde zavádí inovativní kurz „vědomého jedení“. Zpočátku se jedná o rady týkající se toho, jak jíst pomalu a rozvážně. Nicméně, Novaková brzy začne své žáky přesvědčovat, že nepotřebují jíst vůbec, aby dosáhli duchovního osvícení a vnitřního klidu. Několik studentů se pod jejím vlivem rozhodne následovat její radikální přístup, což vede k tomu, že přestávají jíst úplně. Jak se studenti stávají stále více odcizenými, učitelé a rodiče začínají být znepokojeni, ale jejich zásahy přicházejí pozdě​.

Herecké výkony a režie:

Mia Wasikowska podává v roli slečny Novakové charismatický a znepokojivý výkon. Její postava je manipulativní a pečlivě skrývá své skutečné motivy, což dodává filmu silnou psychologickou hloubku. Režie Jessici Hausner je precizní a minimalistická, což vytváří napětí a mrazivou atmosféru. Prostředí školy je navrženo v brutalistickém stylu, což dodává filmu studenou, odcizenou atmosféru. Hausner se zaměřuje na estetiku a pečlivě komponované scény, což vytváří vizuálně působivý zážitek​.

Vizuální efekty a atmosféra:

Vizuální stránka filmu je jedním z jeho nejvýraznějších aspektů. Brutalistická architektura školy a sterilní prostředí zdůrazňují izolaci a odcizení, které studenti i učitelé zažívají. Barvy jsou tlumené, což podporuje melancholickou a tísnivou atmosféru filmu. Každý záběr je pečlivě konstruován, což dodává filmu umělecký nádech, který je pro Jessicu Hausner typický. Kombinace těchto prvků vytváří dojem světa, ve kterém je jídlo zcela podřízeno kontrole a manipulaci​.

Kritika a přijetí:

Film Club Zero získal smíšené ohlasy s hodnocením 71 % na ČSFD. Kritici oceňují vizuální stránku filmu a herecký výkon Mii Wasikowské, ale někteří upozorňují na to, že příběh postrádá hlubší emocionální dopad. Film je považován za provokativní dílo, které se dotýká aktuálních témat spojených s tlakem na dokonalost a extrémními stravovacími návyky, přičemž jeho minimalistická režie a znepokojivá atmosféra z něj činí silný psychologický thriller​.

Závěrečné informace:

Délka filmu: 110 minut
Premiéra: 18. dubna 2024 (Česko)
Hlavní obsazení: Mia Wasikowska, Sidse Babett Knudsen, Elsa Zylberstein
Režie: Jessica Hausner
Země původu: Rakousko, Velká Británie, Německo, Francie, Dánsko






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com