Maria Montessori (04/2024)




Hodnocení: 71 % na ČSFD -> https://www.csfd.cz/film/1429346-maria-montessori/prehled/

Maria Montessori (2023) je francouzsko-italské životopisné drama režírované Léou Todorov, které sleduje příběh průkopnické pedagožky Marie Montessori, jejíž metoda výuky je dnes známá po celém světě. Film přináší nejen pohled na její profesní život a boj za práva dětí s poruchami učení, ale také zkoumá její osobní život, včetně konfliktů spojených s mateřstvím a jejími osobními vztahy. Film se zaměřuje na její práci v Římě, kde zakládá „Casa dei Bambini“ – školu, která přináší revoluční přístup k výuce dětí​.

Děj:

Film začíná v Paříži na začátku 20. století, kde žije Lili d’Alengy, slavná kurtizána, jejíž dcerka Tina trpí zdravotním postižením. Lili se rozhodne opustit Paříž a odjíždí do Říma, kde hledá pomoc pro Tinu u mladé lékařky Marie Montessori. Montessori, která vyvíjí novou pedagogickou metodu zaměřenou na děti s poruchami učení, přijímá Tinu do své péče. Ve filmu se prolínají osudy těchto dvou žen, které čelí tlakům společnosti – Lili skrývá své dítě kvůli strachu z odsouzení a Maria bojuje za uznání své pedagogické metody a proti předsudkům ve vědecké komunitě. Obě ženy se sblíží a společně bojují za nové místo žen ve společnosti a za revoluci ve vzdělávání dětí​.

Herecké výkony a režie:

Hlavní roli Marie Montessori ztvárňuje Jasmine Trinca, která předvádí silný výkon v postavě ženy bojující s osobními i profesními překážkami. Leïla Bekhti jako Lili d’Alengy přináší do filmu intenzivní emoce, když ztvárňuje matku, která se musí vyrovnávat s tlakem společnosti. Režisérka Léa Todorov se rozhodla propojit příběhy těchto dvou žen s důrazem na jejich osobní i společenský boj, přičemž film má feministický podtext, zaměřený na postavení žen v tehdejší společnosti​.

Vizuální efekty a atmosféra:

Vizuální stránka filmu zachycuje krásu začátku 20. století v Evropě, s důrazem na historické detaily a prostředí, kde se odehrává jak příběh Lili v Paříži, tak Maria v Římě. Film nabízí nejen dobové kostýmy, ale také působivé scény z „Casa dei Bambini“, Montessori školy pro děti s poruchami učení. Vizuální efekty jsou minimalistické, ale podtrhují atmosféru doby a emocionální boje hlavních postav​.

Kritika a přijetí:

Film byl obecně přijat pozitivně, s hodnocením 71 % na ČSFD. Kritici oceňují silné herecké výkony a důkladné vykreslení emocionálních konfliktů obou žen. Zároveň je film považován za důležitý příspěvek k tématu ženské emancipace a roli mateřství. Někteří diváci si však stěžovali na nedostatek podrobností o samotné Montessori metodě, což pro ně mohlo být zklamáním​.

Závěrečné informace:

Délka filmu: 100 minut
Premiéra: 25. dubna 2024 (Česko)
Hlavní obsazení: Jasmine Trinca, Leïla Bekhti, Raffaëlle Sonneville-Caby
Režie: Léa Todorov
Země původu: Francie, Itálie






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com