Rambo II (08/2023)



Hodnocení: 71 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1727-rambo-ii/prehled/

„Rambo II“ (v originále Rambo: First Blood Part II) je akční film z roku 1985, který je pokračováním kultovního snímku Rambo: First Blood z roku 1982. Film sleduje návrat ikonického veterána z Vietnamu, Johna Ramba, zpět do válečné zóny, aby splnil speciální misi zadanou americkou vládou. Tento film, režírovaný Georgem P. Cosmatosem, přináší výrazně více akce a boje než první díl a stal se jedním z největších hitů 80. let. Sylvester Stallone v roli Ramba ztělesňuje typického akčního hrdinu té doby.

Děj a postavy:

„Rambo II“ začíná ve vězení, kde si John Rambo (Sylvester Stallone) odpykává svůj trest po událostech z prvního dílu (Rambo: First Blood). Za ním přijde jeho bývalý velitel plukovník Sam Trautman (Richard Crenna) s nabídkou, aby se Rambo připojil k tajné vládní misi. Úkolem je zjistit, zda ve vietnamských zajateckých táborech stále zůstávají američtí vojáci, kteří nebyli po válce propuštěni. Rambovi je nařízeno pouze pořizovat fotografie a nesmí se zapojit do žádné akce, ale když zjistí, že zajatci stále žijí a jsou krutě mučeni, rozhodne se je zachránit, a to i navzdory rozkazům.

Rambo je vyslán do džungle s pomocí místní vietnamské spojky Co Bao (Julia Nickson), která mu pomáhá najít tábor, kde jsou američtí zajatci drženi. Postupně se ukazuje, že mise byla od začátku nejasná, a lidé v americké vládě mají své vlastní plány. Marshall Murdock (Charles Napier), který je zodpovědný za misi, má politické a byrokratické zájmy, a nechce, aby Rambo uspěl. Rambo však odmítá nechat své spolubojovníky napospas osudu a rozhodne se bojovat sám proti celé armádě.

Film je plný adrenalinových akčních scén, kdy Rambo využívá své zkušenosti ze speciálních jednotek, aby čelil nepřátelům, včetně vietnamských vojáků a sovětských důstojníků, jako je plukovník Podovsky (Steven Berkoff). Rambo musí čelit nejen přesile na zemi, ale i ve vzduchu, když se stane terčem sovětských vrtulníků a těžkých zbraní.

Děj vrcholí v závěrečném boji, kdy Rambo nejen že zachrání zajatce, ale také ukáže, že je ochoten udělat cokoliv, aby chránil své přátele a splnil svůj úkol. Film končí návratem do USA, kde Rambo dává jasně najevo, že i když bojoval za svou zemi, ne vždy se mu dostalo podpory, kterou si zasloužil.

Žánr a kontext:

„Rambo II“ je typickým akčním filmem z 80. let, který se zaměřuje na neohroženého hrdinu, jenž čelí obrovské přesile a v boji používá jak fyzickou sílu, tak své taktické schopnosti. Tento film, ve srovnání s prvním dílem, který byl více zaměřen na psychologii postavy a její trauma z války, klade větší důraz na akci a boj. Film byl vytvořen v době, kdy byly ve Spojených státech stále silné vzpomínky na válku ve Vietnamu a společenské debaty o amerických vojácích, kteří se z této války nevrátili.

„Rambo II“ je rovněž známý pro svůj patriotismus a zobrazování amerického vojáka jako nezdolného hrdiny, který je ochoten obětovat vše pro své spolubojovníky. Film se stal symbolem hrdinství a odvahy a definoval akční žánr pro další dekádu.

Produkce a Režie:

Režisérem filmu je George P. Cosmatos, který film režíroval podle scénáře Sylvestera Stallonea a Jamese Camerona. Stallone, kromě hlavní role, měl také silný tvůrčí vliv na film a scénář, což dodalo filmu jeho charakteristický styl, kombinující brutální akci s morálním poselstvím. Film je charakteristický svými velkolepými akčními scénami, které zahrnují exploze, boj muže proti muži a Ramba používajícího těžké zbraně i své vojenské dovednosti k přemožení nepřátel.

Hudbu k filmu složil Jerry Goldsmith, který svou hudbou podtrhuje intenzitu a dramatické momenty, a dodává filmu emocionální náboj, zejména ve scénách, kdy Rambo čelí nejen nepřátelům, ale i své vlastní vnitřní bitvě.

Doplňující informace:

Délka filmu: 96 minut
Premiéra: 22. května 1985 (USA), 5. září 1985 (ČR)
Hlavní obsazení:
Sylvester Stallone (John Rambo)
Richard Crenna (plukovník Sam Trautman)
Charles Napier (Marshall Murdock)
Steven Berkoff (plukovník Podovsky)
Julia Nickson (Co Bao)

Režie: George P. Cosmatos
Země původu: USA
Žánr: Akční, Dobrodružný
Hudba: Jerry Goldsmith
Scénář: Sylvester Stallone, James Cameron






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com