Úsvit (10/2023)



Hodnocení: 70 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1180040-usvit/prehled/

Film „Úsvit“ je české historické drama z roku 2023, které se odehrává v poválečném období v roce 1937 a zaměřuje se na budování československého města ve východní části Evropy. Film sleduje osobní i politická dramata hlavní hrdinky, která musí čelit nejen osobním výzvám, ale i narůstajícím politickým napětím před příchodem druhé světové války. Film klade důraz na morální dilemata a otázky osobní odpovědnosti v době sociálních a politických změn.

Děj a postavy:

„Úsvit“ se zaměřuje na příběh Heleny (Eliška Křenková), mladé lékařky, která přijíždí se svým manželem Janem do nově budovaného města kdesi na východě Československa. Město se stává symbolem pokroku a nové budoucnosti pro region, kde se mísí české, slovenské a židovské komunity. Helena, která se snaží zapojit do práce v místní nemocnici, musí čelit nejen těžkostem spojeným s lékařskou profesí, ale také vlastnímu traumatu po ztrátě dítěte.

Postupně se začíná zaplétat do politických intrik a střetů mezi různými zájmovými skupinami, které se snaží ovládnout moc v regionu. Film zobrazuje, jak se Helena, původně nadšená vizí pokroku a nového začátku, postupně stává svědkem narůstajícího fašismu a nacionalismu. Její osobní příběh se prolíná s širšími historickými událostmi, které předznamenávají druhou světovou válku.

Jan (Martin Pechlát), Helenin manžel, je architekt zapojený do budování města, a zatímco se snaží prosadit svou vizi moderního světa, čelí narůstajícímu tlaku politických skupin, které mají své vlastní plány. Vztah mezi Janem a Helenou se stává napjatým, když oba začínají čelit morálním dilematům ohledně toho, jakou roli by měli hrát v tomto novém světě.

Helena je nucena volit mezi loajalitou k manželovi a svými vlastními morálními zásadami, když se zaplétá do složité politické situace, která zahrnuje korupci, mocenské boje a etnické napětí.

Žánr a kontext:

„Úsvit“ spadá do žánru historického dramatu a klade důraz na témata politiky, osobní odpovědnosti a morálních dilemat. Film se odehrává v roce 1937, tedy na prahu druhé světové války, a ukazuje, jak se v tehdejším Československu prohlubovaly politické a etnické rozdíly.

V kontextu české kinematografie je film jedinečný svým zaměřením na historické období těsně před válkou, které nebylo dosud často zpracováváno. „Úsvit“ zkoumá, jak se jednotlivci museli vyrovnávat s měnícími se politickými a sociálními realitami, a jak jejich osobní volby ovlivňovaly nejen jejich vlastní životy, ale i budoucnost celého regionu.

Film je silně vizuální a klade důraz na kontrast mezi nově vznikajícím moderním městem a temnotou, která postupně proniká do každodenního života postav. Město se stává metaforou pro utopickou vizi budoucnosti, která se postupně hroutí pod tíhou historických událostí.

Produkce a Režie:

Režisérem filmu je Matěj Chlupáček, který se zaměřil na realistické a hluboce lidské zobrazení historického období. Chlupáček vyniká tím, že kombinuje politický a osobní příběh do jednoho soudržného dramatu, které zkoumá lidskou povahu v době nejistoty a změn.

Hudbu k filmu složil Ondřej Mikula, který vytváří emotivní a atmosférickou zvukovou kulisu, jež podporuje napětí a morální dilemata, kterým postavy čelí. Kamera, kterou vedl Štěpán Kučera, dodává filmu vizuální bohatství a důraz na detail, což podtrhuje historickou autenticitu i osobní dramata postav.

Doplňující informace:

Délka filmu: 115 minut
Premiéra: 26. října 2023 (ČR)
Hlavní obsazení:
Eliška Křenková (Helena)
Martin Pechlát (Jan)
Martha Issová (Olga)
Matyáš Řezníček (policista)
Juraj Loj (ředitel nemocnice)

Režie: Matěj Chlupáček
Země původu: Česká republika
Žánr: Historické drama
Hudba: Ondřej Mikula
Kamera: Štěpán Kučera
Scénář: Miro Šifra






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com