Jeanne du Barry – Králova milenka (10/2023)



Hodnocení: 71 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1178989-jeanne-du-barry-kralova-milenka/prehled/

Film „Jeanne du Barry – Králova milenka“ je historické drama z roku 2023, které sleduje příběh Jeanne du Barry, poslední oficiální milenky krále Ludvíka XV. Film se zaměřuje na její vzestup od obyčejné ženy k jedné z nejvlivnějších osobností francouzského královského dvora. Jeanne se stává středem pozornosti a předmětem skandálů, přičemž její vztah s Ludvíkem XV. a její ambice otřásají tradičními normami aristokratické společnosti.

Děj a postavy:

„Jeanne du Barry – Králova milenka“ sleduje příběh Jeanne Bécu (Maïwenn), která se narodila jako nemanželská dcera v chudých poměrech, ale díky svému šarmu a inteligenci se dokázala dostat do vyšších společenských kruhů. Jeanne si získává pozornost mocných mužů, ale její osud se změní, když se setkává s francouzským králem Ludvíkem XV. (Johnny Depp), který se do ní zamiluje. Jeanne se stává jeho milenkou a brzy získává titul madame du Barry.

Jeanne se rychle stává prominentní postavou na královském dvoře ve Versailles, kde její přítomnost vyvolává skandály a odpor mezi aristokracií, která považuje její původ za nevhodný pro tak vysoké postavení. Ludvík XV., kterého Jeanne uchvátí svou krásou i odvahou, jí poskytuje luxusní život, ale zároveň je jejich vztah stále pod drobnohledem dvora a veřejnosti.

Film také zobrazuje dynamiku jejich vztahu, kdy Jeanne nejen že uspokojuje Ludvíkovy touhy, ale také se snaží získat moc a postavení v prostředí, kde jsou ženy často pouze nástrojem pro politické a osobní účely. Jeanne je vykreslena jako inteligentní a ambiciózní žena, která se snaží využít své postavení k tomu, aby si zajistila vlastní přežití v nebezpečné a často kruté hře aristokracie.

Jeanne však musí čelit intrikám a neustálým pokusům o její sesazení, zejména od králových dcer, které její vliv na otce nepřijímají. S blížící se Francouzskou revolucí, která změní životy všech, Jeanne zjišťuje, že její moc a vliv jsou ohroženy nejen společenskými normami, ale i politickými změnami.

Žánr a kontext:

„Jeanne du Barry – Králova milenka“ spadá do žánru historického dramatu s prvky romance a životopisného filmu. Film zkoumá složitý život jedné z nejvýznamnějších žen francouzského dvora, která navzdory svému skromnému původu dokázala proniknout do nejvyšších společenských kruhů. Zároveň se film dotýká otázky moci, postavení žen a jejich rolí ve společnosti, která je formována mužskými zájmy.

V kontextu francouzské historie je Jeanne du Barry často porovnávána s jinými slavnými královskými milenkami, jako byla Madame de Pompadour, a její příběh je symbolem vzestupu a pádu během jednoho z nejbouřlivějších období francouzských dějin. Film také klade důraz na rozpor mezi světem plným přepychu a realitou blížící se revoluce, která změní životy všech postav.

Produkce a Režie:

Režisérkou filmu je Maïwenn, která se také zhostila hlavní role Jeanne du Barry. Maïwenn je známá svým citlivým přístupem k postavám a jejím zaměřením na silné ženské příběhy. „Jeanne du Barry – Králova milenka“ je velkolepým projektem, který pečlivě rekonstruuje prostředí královského dvora ve Versailles s bohatými kostýmy, dekoracemi a autentickými detaily.

Výraznou postavou filmu je také Johnny Depp jako Ludvík XV., jehož role přináší do filmu charisma i emocionalitu. Film se opírá o silné herecké výkony, které podporují realistické zobrazení tehdejší doby a zároveň vytvářejí dramatický napětí mezi jednotlivými postavami.

Hudba k filmu, kterou složil Stephen Warbeck, doplňuje atmosféru dvorské elegance i napětí, které prostupuje celý příběh.

Doplňující informace:

Délka filmu: 116 minut
Premiéra: 21. září 2023 (ČR)
Hlavní obsazení:
Maïwenn (Jeanne du Barry)
Johnny Depp (Ludvík XV.)
Benjamin Lavernhe (La Borde)
Pierre Richard (Duc de Richelieu)
Melvil Poupaud (Conte du Barry)

Režie: Maïwenn
Země původu: Francie
Žánr: Historické drama, Životopisný, Romantický
Hudba: Stephen Warbeck
Scénář: Maïwenn, Teddy Lussi-Modeste






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com