Generace F (10/2023)



Hodnocení: 60 % na ČSFD -> https://www.csfd.cz/film/1199209-generace-f/prehled/

Film „Generace F“ je český dokumentární film z roku 2023, který se zaměřuje na fenomén streamování videoher a sociálních sítí v moderní společnosti. Snímek sleduje mladé lidi, kteří se stali známými streamery a influencery a zkoumá, jaké výzvy i příležitosti tento svět přináší. Film odhaluje zákulisí světa plného virtuální zábavy, digitálních komunit a souvisejících tlaků.

Děj a postavy:

„Generace F“ je dokumentární film, který se zaměřuje na životy mladých lidí, kteří se živí streamováním videoher na platformách jako jsou Twitch, YouTube a další sociální sítě. Film sleduje několik klíčových postav z českého prostředí, kteří se proslavili ve světě streamování, včetně populárních streamerů, kteří si vybudovali velké publikum a dosáhli úspěchu ve světě digitální zábavy.

Jednou z hlavních postav je například Dominik, který začal streamovat jako koníček, ale postupně se jeho kanál stal zdrojem obživy. Dokument sleduje, jak Dominik zvládá tlaky spojené s každodenním streamováním, udržováním zájmu publika a vyrovnává se s osobními problémy, které přináší život v digitálním světě. Další postavou je Klára, která se specializuje na herní obsah, ale také na lifestylové vlogy. Klára se v průběhu filmu snaží najít rovnováhu mezi osobním životem a neustálou přítomností na internetu, což pro ni znamená jak profesní úspěch, tak vyčerpání.

Film se také zaměřuje na vztahy streamerů s jejich fanoušky a digitálními komunitami, které je obklopují. Dokument zkoumá, jak streamování ovlivňuje jejich sociální interakce a jak je život v online prostoru často složitější, než se na první pohled zdá.

„Generace F“ se nesoustředí pouze na pozitivní stránky streamování, ale také se věnuje výzvám, kterým streamující mladí lidé čelí – od vyhoření, tlaku na neustálý růst a zisk až po zvládání negativních reakcí na sociálních sítích. Film dává prostor i expertům a psychologům, kteří zkoumají, jak streamování a online svět ovlivňuje psychiku a sociální život mladé generace.

Žánr a kontext:

„Generace F“ je dokument, který spadá do žánru sociálního dokumentu s prvky aktuálních společenských témat. Film zkoumá fenomén internetové zábavy a zviditelňování sebe sama prostřednictvím digitálních médií, což je typické pro současnou „generaci F“ – tedy generaci mladých lidí, kteří vyrůstají v prostředí neustálé propojenosti a přítomnosti na internetu.

Dokument se zaměřuje na dynamiku mezi osobním a online životem a jak se mladí lidé snaží balancovat mezi těmito dvěma světy. Zároveň film zkoumá dopady streamování na jejich psychickou a fyzickou pohodu, což je relevantní téma v dnešní společnosti, kdy je digitální zábava a komunikace nedílnou součástí života.

V kontextu české dokumentární tvorby je „Generace F“ důležitým příspěvkem do diskuse o vlivu digitálních technologií na současnou mládež a dospělé. Film také odkrývá méně známé stránky života streamerů, které často nejsou viditelné pro veřejnost, a ukazuje, že život ve světle monitoru přináší nejen popularitu, ale i mnoho výzev.

Produkce a Režie:

Režisérem filmu je Vojtěch Novotný, který je známý svými dokumenty zaměřenými na mladou generaci a aktuální společenská témata. „Generace F“ je jeho první větší projekt věnovaný světu sociálních sítí a streamování. Novotný se snaží přinést nejen zábavný a informativní pohled na tento svět, ale také klade důraz na kritické otázky ohledně duševního zdraví a vlivu online prostředí na mladé lidi.

Film byl natočen v několika českých městech, kde tvůrci navštívili streamery přímo doma, v jejich „pracovním“ prostředí, aby co nejvíce přiblížili autentickou atmosféru světa streamování. Vizuální zpracování zahrnuje záběry ze streamovacích platforem, rozhovory a osobní výpovědi, které jsou doplněny odbornými komentáři.

Doplňující informace:

Délka filmu: 85 minut
Premiéra: 17. března 2023 (ČR)
Hlavní postavy (dokumentární):
Dominik (streamer)
Klára (streamerka)
Michal (influencer)
Petr (herní vývojář)
Adéla (psycholožka, expertka na digitální závislosti)

Režie: Vojtěch Novotný
Země původu: Česká republika
Žánr: Dokumentární
Hudba: Ondřej Mikula
Kamera: Martin Štrba
Scénář: Vojtěch Novotný






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com