Víkendoví rebelové (11/2023)



Hodnocení: 79 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1368894-vikendovi-rebelove/prehled/

Film „Víkendoví rebelové“ je německé rodinné drama z roku 2023, které sleduje cestu otce a syna na fotbalové zápasy po Evropě, kde se snaží nejen najít perfektní fotbalový tým pro syna, ale také pochopit a navázat hlubší vztah. Film získal chválu za autentické zpracování tématu autismu a složitosti rodinných vztahů a za silné herecké výkony.

Děj a postavy:

Víkendoví rebelové se zaměřují na příběh Mirka (hraje ho Florian David Fitz), otce, který se rozhodne podniknout se svým synem Jasonem (hraje ho Cecilio Andresen) netradiční cestu za účelem posílit jejich vztah. Jason je autistický chlapec, který má svůj vlastní pohled na svět a jeho hlavní vášní je fotbal. Mirek se rozhodne podniknout s ním roadtrip po celé Evropě, kde budou společně navštěvovat fotbalové zápasy různých týmů. Hlavním cílem je najít ten pravý tým, který by Jasona nadchl natolik, aby se k němu přidal a přijal ho jako svého favorita.

Jason, navzdory své diagnóze, je fascinován fotbalovými statistikami, kluby a hráči, ale zatím si nenašel „svůj tým“. Mirek, který nemá o fotbal takový zájem jako jeho syn, doufá, že díky této cestě stráví více kvalitního času s Jasonem a lépe pochopí jeho svět. Na jejich cestě za fotbalovými stadiony však narážejí na mnoho dalších výzev, které nejsou jen o fotbale, ale především o rodinných vztazích, vzájemném porozumění a trpělivosti.

Mirek se postupně učí nejen o Jasonových potřebách a specifickém způsobu, jakým vnímá svět, ale také o tom, jak lépe komunikovat a podporovat svého syna. Film klade důraz na význam porozumění, přijetí a lásky v rodině, i když život s autistickým dítětem přináší mnoho nečekaných výzev. Vztah mezi otcem a synem se prohlubuje a během cesty oba zjišťují, že láska k fotbalu není to nejdůležitější, co jim tato cesta přinese.

Žánr a kontext:

„Víkendoví rebelové“ spadají do žánru rodinného dramatu s prvky road movie a komedie. Film se dotýká vážného tématu autismu a toho, jak složité může být pro rodiče porozumět světu svých dětí, které mají specifické potřeby. S důrazem na cestu po Evropě a návštěvu různých fotbalových stadionů film zároveň zprostředkovává i zábavné a lehké momenty, kdy Jason a Mirek zažívají komické situace a setkávají se s různými fotbalovými fanoušky, kulturami a prostředími.

V kontextu evropské kinematografie je „Víkendoví rebelové“ filmem, který nejen že klade důraz na specifické téma autismu, ale také přináší univerzální poselství o lásce a rodičovství. Film se staví do linie podobných rodinných dramat, která zkoumají složité rodinné vztahy a osobní vývoj postav v náročných podmínkách. Zároveň přináší pohled na to, jak sport, konkrétně fotbal, může sloužit jako prostředek ke spojení mezi generacemi a různými kulturními zázemími.

Produkce a Režie:

Režisérem filmu je Marc Rothemund, který má za sebou několik úspěšných rodinných dramat a komedií. Rothemund je známý svou schopností citlivě a zároveň realisticky zachytit vztahy mezi rodiči a dětmi. „Víkendoví rebelové“ jsou dalším příkladem jeho přístupu k rodinným příběhům, které se zaměřují na důležitost porozumění a empatie.

Film byl natočen na různých místech po celé Evropě, včetně Německa, Itálie, Anglie a Španělska, což přináší autentické zobrazení různých kultur a fotbalových tradic. Kamera zajišťuje dynamické záběry fotbalových zápasů i klidné, osobní momenty mezi otcem a synem, které tvoří jádro filmu.

Doplňující informace:

Délka filmu: 105 minut
Premiéra: 12. října 2023 (Německo)
Hlavní obsazení:
Florian David Fitz (Mirek)
Cecilio Andresen (Jason)
Julia Koschitz (Mirkova manželka)
Jürgen Vogel (Fotbalový fanoušek)
Elyas M’Barek (Trenér fotbalového týmu)
Alina Serban (Recepční v hotelu)

Režie: Marc Rothemund
Země původu: Německo
Žánr: Rodinný, Drama, Road Movie
Hudba: Martin Todsharow
Kamera: Daniel Gottschalk
Scénář: Sarah Kuttner, Oliver Ziegenbalg






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com