Přišla v noci (11/2023)



Hodnocení: 60 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1295539-prisla-v-noci/prehled/

Film „Přišla v noci“ je český hororový thriller z roku 2023, který sleduje příběh mladé rodiny, která se přestěhuje do odlehlého domu na venkově, kde začínají zažívat nevysvětlitelné události spojené s tajemnou ženou. Film se zaměřuje na strach z neznáma a hrozby, které mohou přicházet z lidských vztahů i z minulosti. Film si získal pozornost díky své mrazivé atmosféře a napínavému příběhu.

Děj a postavy:

Film „Přišla v noci“ se zaměřuje na mladý pár, Janu (hraje ji Klára Issová) a Tomáše (v podání Martina Fingera), kteří se rozhodnou opustit hektický život ve městě a přestěhovat se na venkov do starého, zdánlivě opuštěného domu. Doufají, že změna prostředí jim pomůže najít klid a posílit jejich manželství, které prochází krizí. Spolu s nimi se stěhuje jejich malý syn David. Zdánlivý idylický život na venkově se však brzy změní v noční můru, když do jejich života začne vstupovat tajemná žena, která se objevuje v noci. Tato neznámá žena postupně narušuje jejich každodenní život a přináší s sebou stíny minulosti.

Jana se stává stále více posedlou odhalováním tajemství, které dům skrývá. Začíná mít vidiny a podivné sny o ženě, která kdysi žila v domě, a je přesvědčená, že jejich nový domov je spojený s něčím temným a zlověstným. Tomáš, naopak, zpočátku nevěří jejím obavám a považuje její podezření za důsledek stresu a únavy. Jak se ale události stupňují a začínají ohrožovat jejich syna, Tomáš se také ocitá tváří v tvář hrůze, kterou nelze rozumně vysvětlit.

Děj filmu postupně odhaluje, že tajemná žena, která přichází v noci, může být spojená s temnou kapitolou z minulosti domu a jeho původních obyvatel. Jana a Tomáš se musejí rozhodnout, zda zůstanou a pokusí se postavit zlu, které ohrožuje jejich rodinu, nebo utečou, než bude příliš pozdě.

Žánr a kontext:

„Přišla v noci“ je hororový thriller, který spadá do podžánru psychologického hororu. Využívá prvky napětí, tajemství a strachu z neznáma, aby vybudoval mrazivou atmosféru. Film se soustředí na psychické stavy postav a pomalu odhaluje temné vrstvy příběhu, čímž staví na napětí a pomalém budování hrůzy. „Přišla v noci“ je také příkladem moderního českého hororu, který se zaměřuje na psychologické a emocionální prvky, spíše než na explicitní násilí nebo gore.

V kontextu české kinematografie představuje film pokus o prozkoumání hororového žánru, který v tuzemské produkci není příliš častý. Film se odklání od tradičních českých komedií a dramat a nabízí něco neobvyklého pro diváky, kteří mají zájem o napětí a horor. Díky své venkovské atmosféře a silným hereckým výkonům vytváří film realistický svět, ve kterém jsou hranice mezi skutečností a nadpřirozenem tenké.

Produkce a Režie:

Režisérem filmu je Jan Březina, který je známý svými nízkorozpočtovými horory a thrillery. Březina se specializuje na psychologické napětí a atmosférické horory, a „Přišla v noci“ je jeho zatím nejambicióznější projekt. Scénář napsal spolu s Kateřinou Kotrbovou, která se nechala inspirovat tradičními českými pověstmi o zjeveních a strašidelných domech, stejně jako zahraničními horory, jako je například „The Others“ nebo „Hereditary“.

Film byl natáčen v několika odlehlých venkovských lokalitách v České republice, což pomohlo vytvořit tísnivou a zároveň krásnou atmosféru. Kameramanem filmu byl Tomáš Sysel, který ve filmu používá tlumené barvy a dlouhé záběry, aby zdůraznil pocity osamělosti a neklidu. Hudbu složil Pavel Holý, který se soustředí na minimalistické zvukové efekty a pomalé budování napětí skrze hudbu.

Doplňující informace:

Délka filmu: 95 minut
Premiéra: 16. března 2023 (ČR)
Hlavní obsazení:
Klára Issová (Jana)
Martin Finger (Tomáš)
Eliška Křenková (Tajemná žena)
Štěpán Kozub (Soused)
Pavel Batěk (Doktor)
Jan Vlasák (Starosta)

Režie: Jan Březina
Země původu: Česká republika
Žánr: Horor, Thriller
Hudba: Pavel Holý
Kamera: Tomáš Sysel
Scénář: Jan Březina, Kateřina Kotrbová






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com