Moc (11/2023)



Hodnocení: 61 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1302571-moc/prehled/

Film „Moc“ je český thriller z roku 2023, který sleduje dramatický příběh o zneužití politické a osobní moci. Hlavní postavy jsou zapleteny do spletitých intrik, které odhalují temné stránky moci, manipulace a korupce. Film si získal popularitu díky silnému hereckému obsazení, napínavé zápletce a aktuálnímu společenskému tématu.

Děj a postavy:

Film „Moc“ se zaměřuje na příběh Adama Nováka, ambiciózního právníka, který se zaplete do politických intrik a začne hrát nebezpečnou hru s mocnými hráči na vrcholku politického systému. Adam Novák (hraje ho Matěj Hádek) se postupně stává součástí stínového světa, kde korupce, manipulace a osobní zájmy přebírají kontrolu nad jeho životem. Jeho kariéra je sice na vzestupu, ale čím výše stoupá, tím více se zamotává do sítí moci, která ho začne postupně pohlcovat. Vedle něj se objevuje Klára Veselá (hraje ji Hana Vagnerová), novinářka, která odkrývá zákulisní špinavé praktiky a snaží se rozplést Adamovy vazby na vlivné osoby. Další důležitou postavou je politik Petr Marek (Jiří Bartoška), jehož vliv a moc sahají až do nejvyšších sfér politiky a který představuje klíčovou postavu v celé hře. Film postupně odhaluje Adamovo dilema, kdy se musí rozhodnout mezi kariérním postupem a morálními hodnotami, přičemž napětí eskaluje s každým odhalením.

Žánr a kontext:

„Moc“ spadá do žánru politického thrilleru, který je pro českou kinematografii poměrně neobvyklý, což přidává filmu na atraktivitě. Tématicky se film zaměřuje na zneužívání moci, korupci a etická dilemata jednotlivců, kteří se pohybují v prostředí politiky a právního systému. V době svého vzniku rezonoval film s aktuálními společenskými problémy, jako je nedůvěra k politickým institucím a korupce. Tento snímek se v kontextu české filmové produkce odlišuje tím, že si bere inspiraci z reálných událostí a nabízí divákům vhled do zákulisí mocenských her.

Produkce a Režie:

Režisérem filmu „Moc“ je Viktor Tauš, známý svou prací na českých filmech jako „Klauni“ a „Havel“. Tauš je také jedním z producentů filmu, spolu s Filipem Čermákem, a je známý svým smyslem pro detail a realistické zobrazení složitých postav. Scénář napsali Viktor Tauš a Ondřej Štindl, kteří čerpali inspiraci z politických thrillerů a skutečných kauz z české politické scény. Natáčení probíhalo především v Praze, kde se odehrává velká část příběhu, což dodává filmu autentickou atmosféru a přispívá k realistickému vykreslení mocenských struktur.

Doplňující informace:

Délka filmu: 110 minut
Premiéra: 14. září 2023 (ČR)
Hlavní obsazení:
Matěj Hádek (Adam Novák)
Hana Vagnerová (Klára Veselá)
Jiří Bartoška (Petr Marek)
Lenka Krobotová (Ivana Nováková)
Ondřej Vetchý (Milan Novotný)
Karel Dobrý (Daniel Hartl)

Režie: Viktor Tauš
Země původu: Česká republika
Žánr: Thriller, Drama
Hudba: Jan P. Muchow
Kamera: Martin Štrba
Scénář: Viktor Tauš, Ondřej Štindl






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com