Jak přežít svého muže (11/2023)



Hodnocení: 27 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1351039-jak-prezit-sveho-muze/prehled/

Film Jak přežít svého muže je česká romantická komedie režiséra Rudolfa Merknera, který je zároveň autorem scénáře. Snímek je založen na stejnojmenné knize herečky Jany Bernáškové, která ztvárnila i hlavní roli. Příběh sleduje Lucii, svobodnou matku a neúspěšnou herečku, která po rozvodu hledá nový smysl života a pokouší se znovu najít lásku. Film se zaměřuje na její každodenní problémy, romantické vztahy a snaží se nabídnout humor i jemnou společenskou kritiku​.

Děj a postavy:
Lucie je svobodná matka, která se po rozvodu vrací zpět do světa herectví a randění. Potkává různé muže, z nichž většina je neschopná jí poskytnout skutečné štěstí. Její vnitřní hlas, personifikovaný Ivanou Chýlkovou, jí pomáhá se orientovat v komplikovaném světě vztahů. I když film přináší řadu komických situací, příběh je často kritizován za povrchnost a nevěrohodnost postav​.

Žánr a kontext:
Jak přežít svého muže se řadí mezi romantické komedie, ale mnohé recenze poukazují na fakt, že postrádá skutečnou romantiku i humor. Kritici film označují za plný klišé a stereotypních situací, které spíše nudí než baví. Přesto si film získal některé diváky díky lehkému, nenáročnému stylu a možnosti sledovat jej jako „guilty pleasure“​.

Produkce a Režie:
Režisérem filmu je Rudolf Merkner, který snímek natočil podle knihy své manželky Jany Bernáškové. Ta zároveň hraje hlavní roli, což bylo v recenzích vnímáno jako jeden z problémů, jelikož herecké výkony byly označovány za nevěrohodné a přehnané​.

Doplňující informace:

  • Délka filmu: 92 minut
  • Premiéra: 9. listopadu 2023 (ČR)
  • Hlavní obsazení:
    Jana Bernášková (Lucie)
    Marek Němec (Karel)
    Ivana Chýlková (Šedivka, vnitřní hlas)
    Roman Zach (expřítel)
    Mahulena Bočanová (kamarádka)

Režie: Rudolf Merkner
Země původu: Česko
Žánr: Romantická komedie
Scénář: Jana Bernášková, Rudolf Merkner






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com