Krvavý Johann (01/2024)



Hodnocení: 51 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1105802-krvavy-johann/prehled/

Krvavý Johann (2023) je český horor s komediálními prvky, který režíroval Jakub Krumpoch. Film je inspirován tvorbou Franty Kotlety a Kristýny Sněgoňové a představuje nevšední kombinaci hororu, černého humoru a brakové fantastiky. Příběh sleduje bizarní a násilnou cestu hlavní postavy Johanna, jehož touha po moci a pomstě vede ke krvavým a groteskním situacím.

Děj

Film sleduje Johanna, tajemnou postavu, která v sobě nese temné tajemství. Johann se stává součástí bizarního světa plného násilí a bizarního humoru, kdy jeho cesta ke krvavé pomstě nabírá stále absurdnější a brutálnější rozměry. Scénář se inspiruje klasickými hororovými prvky, avšak přidává moderní a místy groteskní pohled na postavu padoucha.

Herecké výkony a režie

V hlavní roli Johanna září Marek Holý, jehož přehnaně dramatický výkon dodává filmu specifický komediální nádech. Kritika ocenila, že i přes omezený rozpočet se podařilo vybudovat autentické a zábavné scény, přičemž film kombinuje absurdní humor s odkazem na horory a popkulturní fenomény. Režisér Jakub Krumpoch se rozhodl pro styl, který je místy připomínán jako „halloweenský speciál“, což přidává na unikátnosti projektu.

Vizuální efekty a atmosféra

Film využívá nízkorozpočtové efekty, které jsou však kompenzovány kreativní kamerou a atmosférickými záběry, často přecházejícími do stylizovaných a groteskních obrazů. Záběry Prahy a použití dronů pomáhají vytvořit autentický, i když místy přehnaný vizuální styl, který podporuje komediální a lehce chaotickou atmosféru.

Kritika a přijetí

Krvavý Johann obdržel smíšené recenze, přičemž někteří diváci ocenili odvahu tvůrců přinést do české kinematografie horor s komediálním nádechem, zatímco jiní kritizovali nedostatečnou hloubku scénáře a slabší provedení. Film se zúčastnil Festivalu otrlého diváka 2023, kde získal pozornost jako bizarní a groteskní počin. I když neoslovil každého, přesto má své fanoušky, kteří ocenili jeho neobvyklý přístup k hororu.

Délka filmu: 90 minut
Premiéra: 11. ledna 2024
Hlavní obsazení: Marek Holý, Jana Bernášková, Lenka Vlasáková
Režie: Jakub Krumpoch
Země původu: Česko






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com