Tání (01/2024)



Hodnocení: 83 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1117195-tani/prehled/

Tání (2023) je dramatický film z produkce Belgie a Nizozemska, který režírovala Veerle Baetens. Film se zabývá složitými a temnými otázkami dospívání, přátelství a rodinných vztahů. Téma filmu zahrnuje sexuální zneužívání, šikanu, ale také pomstu a otázku, jak daleko může člověk zajít, aby se vyrovnal s traumatem a bolestí.

Děj

Příběh sleduje mladou dívku Evie (Rosa Marchant), která se po traumatickém zážitku v dětství vyrovnává se svou bolestí a hledá cestu, jak se s ní smířit. Film začíná na venkově, kde Evie vyrůstá se svou rodinou. Její idylické dětství se však promění v noční můru, když se stane obětí zneužívání. Postupně se rozvíjí silný vztah s její sestrou a přáteli, což je doprovázeno důsledky jejího rozhodnutí hledat pomstu a uzdravení.

Herecké výkony a režie

Rosa Marchant podává silný a autentický výkon v roli Evie. Kritici ocenili její schopnost přenést na plátno emocionální hloubku a surovou bolest, kterou její postava prožívá. Režie Veerle Baetens přináší do filmu nejen citlivý přístup k tématu, ale i hlubokou pozornost k detailům, které dělají z filmu emocionálně náročný, ale silný zážitek​.

Vizuální efekty a atmosféra

Film klade důraz na přírodní prostředí a využívá vizuálně působivé záběry venkova. Kamerové zpracování je čisté a přesné, což dodává filmu autentičnost. Tání má velmi atmosférickou a napjatou náladu, která odráží vnitřní svět hlavní postavy a její cestu ke smíření s minulostí​.

Kritika a přijetí

Film Tání byl kritikou přijat pozitivně, zejména díky silným hereckým výkonům a odvážnému zpracování citlivých témat, jako je sexuální zneužívání a šikana. Kritici ocenili hloubku příběhu a odvahu, s jakou se film vyrovnává s těžkými tématy. Přesto někteří uvedli, že tempo filmu může být pro některé diváky náročné, a závěr může působit až příliš syrově​.

Délka filmu: 120 minut
Premiéra: 25. ledna 2024 (Česko)
Hlavní obsazení: Rosa Marchant, Sebastien Dewaele, Charlotte De Bruyne
Režie: Veerle Baetens
Země původu: Belgie, Nizozemsko






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com