Opičí muž (04/2024)




Hodnocení: 71 % na CSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1017029-opici-muz/prehled/

Akční film Opičí muž (2024) je režijním debutem britsko-indického herce Dev Patela. Snímek, inspirovaný indickou mytologií, především postavou opičího boha Hanumana, přináší nekompromisní akci ve stylu filmů jako John Wick. Patel zde nejen exceluje jako režisér, ale také jako hlavní hrdina, který se musí postavit korupci a nespravedlnosti v indické společnosti. Film kombinuje prvky akčního žánru s hlubšími tématy morálky a osobního růstu.

Děj:
Hlavní postava filmu, kterou ztvárňuje Dev Patel, se vydává na cestu pomsty poté, co byla jeho rodina zasažena korupcí a zločinností. Příběh se odehrává v indickém prostředí, které je v tomto filmu vykresleno velmi realisticky. Film čerpá z mytologie, kdy hlavní hrdina přejímá charakteristiku opičího boha Hanumana, aby se stal bojovníkem spravedlnosti. Celý film se nese v duchu nekompromisní akce a boje proti zkorumpovanému systému, přičemž hlavní postava se stává jakýmsi moderním ztělesněním starověkého hrdiny.

Herecké výkony a režie:
Dev Patel nejenže předvádí pozoruhodný herecký výkon, ale jeho debut v roli režiséra je také obdivuhodný. Film si vysloužil chválu za vizuální styl a inovativní práci s kamerou, kterou vedl bývalý kaskadér Stephen Renney. Kromě akce se snímek věnuje i tématům jako je vnitřní boj hrdiny, který se musí spojit s mýtickými tradicemi své země, aby zvítězil​.

Vizuální efekty a atmosféra:
Film vyniká nejen akčními scénami, ale i vizuálním zpracováním. Patel si pohrává s barevností a estetikou indického prostředí, což dodává filmu jedinečný vzhled. Snímek je často přirovnáván k hollywoodským akčním klasikám, přesto však nabízí jedinečný mix západní a východní kinematografie. Akční sekvence jsou natočeny s precizností a nápaditostí, připomínající filmy jako Raid nebo Ong-bak​.

Kritika a přijetí:
Reakce na Opičího muže jsou rozmanité. Zatímco film sklízel chválu za jeho akční choreografii a styl, kritici poukazovali na přílišnou inspiraci podobnými filmy, jako je John Wick. Navzdory tomu film získal uznání za své inovativní zpracování a emocionální hloubku. Pro Patela jde o velmi úspěšný debut, který ukazuje jeho potenciál jako akčního režiséra​.

Délka filmu: 110 minut
Premiéra: 2. dubna 2024
Hlavní obsazení: Dev Patel, Sharlto Copley, Sobhita Dhulipala, Sikandar Kher, Amyra Dastur
Režie: Dev Patel
Země původu: USA / Indie






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com