Občanská válka (04/2024)




Hodnocení: 73 % na ČSFD -> https://www.csfd.cz/film/1137567-obcanska-valka/prehled/

Občanská válka (2024) je dystopický válečný thriller režiséra Alexe Garlanda, známého pro své předchozí filmy jako Ex Machina a Anihilace. Film se odehrává v alternativní verzi Spojených států, kde vypukla druhá občanská válka. V hlavní roli se objevuje Kirsten Dunst jako válečná fotografka Lee, která se snaží zachytit dění na frontě. Film je zaměřen na cestu malé skupiny novinářů, kteří procházejí rozvrácenou Amerikou a dokumentují hrůzy války​.

Děj:

Příběh se soustředí na Lee (Kirsten Dunst) a její tým novinářů, kteří se pohybují po bojištích a zachycují brutální realitu druhé americké občanské války. Spojené státy se rozpadly do několika znepřátelených táborů, přičemž Kalifornie a Texas vedou povstání proti zbytku Unie. Na jejich cestě narážejí na zoufalé obyvatele, zničená města a vojenské střety, které jim ztěžují práci. Film klade důraz na otázky morálky a lidskosti uprostřed válečného konfliktu​.

Herecké výkony a režie:

Kirsten Dunst podává silný herecký výkon jako fotografka Lee, která se ocitá tváří v tvář krutostem války, zatímco se snaží zachovat svou profesionalitu. Režisér Alex Garland přináší svou typickou estetiku, která kombinuje vizuálně ohromující záběry s tíživou atmosférou dystopické budoucnosti. Garlandův film je spíše psychologický thriller než akční blockbuster, což někteří diváci ocenili, zatímco jiní byli zklamáni menším důrazem na akci​.

Vizuální efekty a atmosféra:

Film vyniká silnými vizuálními prvky, zejména při zobrazování zničených měst a bojišť, kde se odehrávají kruté střety mezi různými frakcemi. Vizuální stránka je doplněna o pečlivě zpracované zvukové efekty, které umocňují pocit neustálého nebezpečí. Atmosféra filmu je temná a napjatá, což skvěle odráží zmatek a brutalitu války​.

Kritika a přijetí:

Film získal smíšené recenze. Někteří kritici ocenili Garlandův inovativní přístup k tématu války a jeho důraz na psychologickou stránku postav, zatímco jiní byli zklamáni menším množstvím akčních scén. Občanská válka se pyšní hodnocením 73 % na ČSFD, což svědčí o silném dopadu filmu, přestože není určen pro každého​.

Závěrečné informace:

Délka filmu: 108 minut
Premiéra: 18. dubna 2024 (Česko)
Hlavní obsazení: Kirsten Dunst, Wagner Moura, Stephen McKinley Henderson
Režie: Alex Garland
Země původu: USA, Velká Británie






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com