Starý dub (05/2024)




Hodnocení: 71 % na ČSFD -> https://www.csfd.cz/film/1345245-stary-dub/prehled/

Starý dub (2023) je britské drama režiséra Kena Loache, které se odehrává v malé vesnici na severovýchodě Anglie. Snímek se zaměřuje na téma sociálního úpadku po uzavření dolů, kdy do vesnice přijíždí skupina syrských uprchlíků. Film zkoumá střet kultur a komunitních hodnot v kontextu hospodářských problémů a narůstajícího napětí mezi původními obyvateli a novými příchozími.

Děj:

Film sleduje TJ Ballantyna, majitele zkrachovalé hospody Starý dub, která je jedním z posledních míst setkávání vesnické komunity. Když do vesnice dorazí syrští uprchlíci, TJ se spřátelí s jednou z nich, Yarou, a začíná vytvářet prostor pro jejich integraci. Spolu se snaží obnovit místní komunitní hodnoty tím, že pořádají společné večeře pro všechny obyvatele. Film zkoumá otázky solidarity a odporu vůči změnám, které příchod uprchlíků přináší​.

Herecké výkony a režie:

Hlavní roli TJ Ballantyna ztvárnil Dave Turner, zatímco roli Yary hraje Ebla Mari. Režisér Ken Loach je znám svým zájmem o sociální témata a v tomto filmu přináší další příběh zaměřený na osudy dělnické třídy a sociální nespravedlnosti. Loachova spolupráce se scenáristou Paulem Lavertym zaručuje, že příběh má silný humanistický podtext a realistické vyprávění​(CSFD.cz).

Vizuální efekty a atmosféra:

Natáčení probíhalo na autentických lokacích v hrabství Durham, což dodává filmu realistickou a melancholickou atmosféru. Kameraman Robbie Ryan dokáže zachytit drsné prostředí vesnice, která trpí úpadkem a ztrátou identity. Loachova režie je tradičně minimalistická, ale velmi účinná v evokování emocí​.

Kritika a přijetí:

Film byl přijat s uznáním za své humanistické poselství a důraz na hodnoty jako solidarita a empatie. Někteří kritici poukazují na jeho předvídatelnost, ale většina oceňuje jeho citlivé zpracování tématu a schopnost reflektovat aktuální společenské otázky. Starý dub je považován za další silný příspěvek do Loachovy filmografie a za dílo, které nabízí naději i v bezvýchodné situaci​(CSFD.cz).

Závěrečné informace:

Délka filmu: 113 minut
Premiéra: 26. května 2023 (Cannes)
Hlavní obsazení: Dave Turner, Ebla Mari
Režie: Ken Loach
Země původu: Velká Británie






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com