Povaha lásky (05/2024)




Hodnocení: 73 % na ČSFD -> https://www.csfd.cz/film/1361741-povaha-lasky/prehled/

Film Povaha lásky (2023), režírovaný Moniou Chokri, nabízí svěží pohled na složitosti partnerských vztahů a hledání lásky. Snímek byl uveden na festivalu v Cannes v sekci Un Certain Regard, což naznačuje jeho umělecké ambice. Příběh sleduje Sofii, profesorku filozofie, která se ocitá v morálním a citovém konfliktu, když se zamiluje do Sylvaina, dřevorubce, jehož svět je naprosto odlišný od toho, na který byla zvyklá.

Děj:

Sophie žije ve stabilním, avšak konformním vztahu s Xavierem. Její pohodlný život se však obrací naruby, když potkává Sylvaina, který ztělesňuje vášeň a fyzickou stránku lásky. Film se zaměřuje na jejich romanci, která nejen mění Sophii, ale také ji nutí přehodnotit své životní hodnoty a přátelství. Konflikt mezi jejími intelektuálními zájmy a surovou přitažlivostí Sylvaina vytváří prostor pro mnoho tragikomických momentů.

Herecké výkony a režie:

Herecké výkony Magalie Lépine Blondeau (Sophie) a Pierre-Yves Cardinale (Sylvain) jsou považovány za jeden z nejsilnějších aspektů filmu. Monia Chokri zde skvěle zvládla režii a scénář, který dokáže osvěžit klasické téma milostného trojúhelníku neotřelými postřehy a kousavým humorem. Kamera Andrého Turpina, známá díky jeho spolupráci s Xavierem Dolanem, dodává filmu vizuální kouzlo, které zachycuje krásu kanadské přírody a jemné detaily emocionálních momentů​(CSFD.cz, Kinobox).

Vizuální efekty a atmosféra:

Film vyniká svou vizuální stránkou, která je natáčena na 35mm film, což mu dodává nadčasovou patinu. Kamera často využívá rychlé zoomy a dynamické pohyby, čímž posiluje komický a lehce absurdní tón některých scén. Prostředí kanadské venkovské krajiny hraje důležitou roli v kontrastu s intelektuálním světem, ve kterém se Sophie pohybovala před setkáním se Sylvainem​(Kinobox).

Kritika a přijetí:

Snímek byl přijat pozitivně, zejména díky svému humornému a zároveň hlubokému pohledu na partnerské vztahy. Kritici oceňují jeho schopnost propojit filozofické myšlenky s lidskými emocemi a vášní. S hodnocením 73 % na ČSFD je Povaha lásky považována za osvěžující romantickou komedii, která nabízí něco víc než jen klasické vyprávění o lásce​(CSFD.cz).

Závěrečné informace:

Délka filmu: 110 minut
Premiéra: 25. června 2024 (Česko)
Hlavní obsazení: Magalie Lépine Blondeau, Pierre-Yves Cardinal, Francis-William Rhéaume
Režie: Monia Chokri
Země původu: Kanada, Francie






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com