Společně 99 (05/2024)




Hodnocení: 55 % na CSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1413804-spolecne-99/prehled/

Společně 99 (2023) je švédsko-dánská černá komedie režiséra Lukase Moodyssona. Film je pokračováním jeho kultovního snímku Společně z roku 2000 a navazuje na osudy postav po 25 letech. Tentokrát se komunita, která kdysi žila podle ideálů volné lásky a společného majetku, skládá pouze ze dvou členů, Görana a Klasse. Příběh se odehrává na přelomu tisíciletí, kdy se oba muži pokoušejí obnovit ztracené vztahy a přitáhnout zpět bývalé členy komunity. Tento pokus však přináší spíše komické a melancholické situace, než úspěch.

Děj
Film sleduje snahy hlavních postav obnovit původní komunitu, která byla založena na ideálech z 70. let. Tato snaha se však ukazuje jako marná, jelikož ostatní členové se postupem času vzdálili jak komuně, tak sami sobě. Film je nejen komedií o nesmyslných pokusech oživit minulost, ale také reflexí nad tím, jak se lidé a jejich vztahy mění s časem.

Herecké výkony a režie
Režisér Lukas Moodysson se vrátil ke svým kořenům a do hlavních rolí obsadil Davida Dencika a Gustafa Hammarstena, kteří podávají přesvědčivé výkony. Film má nostalgický nádech a v mnoha ohledech působí jako meditace nad ztraceným časem a promarněnými příležitostmi. I přes pomalé tempo však Moodysson dokáže diváky zaujmout svou typickou kombinací humoru a melancholie.

Vizuální efekty a atmosféra
Film nabízí minimalistický vizuální styl, zaměřený na vnitřní životy postav a atmosféru komunity, která už dávno neexistuje. Kromě nostalgických záběrů na staré budovy a vybavení se Moodysson zaměřuje na detaily, které umocňují pocit smutku a zklamání z nenaplněných snů.

Kritika a přijetí
Film získal smíšené recenze. Zatímco někteří kritici ocenili Moodyssonovu schopnost pracovat s nostalgií a melancholií, jiní poukazovali na to, že film nepřináší dostatečně silný příběh, aby zaujal širší publikum. Na ČSFD má film hodnocení 55 %, což odráží, že ho ocení spíše fanoušci původního snímku​(CSFD.cz).

Délka filmu: 100 minut
Premiéra: 16. května 2024
Hlavní obsazení: David Dencik (Göran), Gustaf Hammarsten (Klasse), Anja Lundqvist
Režie: Lukas Moodysson
Země původu: Švédsko / Dánsko






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com