Strašidelný dům (07/2023)



Hodnocení: 57 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1151749-strasidelny-dum/prehled/

„Strašidelný dům“ (v originále Haunted Mansion) je americká hororová komedie z roku 2023 inspirovaná populární atrakcí Haunted Mansion v Disneylandu. Film sleduje příběh matky a jejího syna, kteří se přestěhují do tajemného starého domu, kde se začnou dít nadpřirozené věci. Režisérem filmu je Justin Simien a v hlavních rolích se objevují Rosario Dawson, Owen Wilson a Danny DeVito. Film kombinuje prvky strašidelného hororu a rodinné komedie s odkazy na původní atrakci a klasické příběhy o strašidelných domech.

Děj a postavy:

„Strašidelný dům“ začíná, když Gabbie (Rosario Dawson), svobodná matka, se přestěhuje do starého a zdánlivě opuštěného domu na okraji města se svým synem Travisem (Chase W. Dillon). Brzy po jejich příchodu si začnou všímat, že v domě není něco v pořádku. Zdi se hýbou, zrcadla odrážejí podivné obrazy a v noci slyší tajemné kroky a šeptání. Travis se začne bát, že dům je obýván duchy, zatímco Gabbie se snaží situaci zvládnout.

Gabbie se rozhodne požádat o pomoc tým lidí, kteří se specializují na nadpřirozené jevy. Do příběhu vstupuje excentrický kněz Father Kent (Owen Wilson), jehož zvláštní přístup ke strašidelným jevům je zdrojem mnoha komických situací. Dále se připojuje Ben Matthias (LaKeith Stanfield), skeptický vědec, který dříve zkoumal nadpřirozeno, ale po tragické osobní ztrátě se od této oblasti odvrátil. Společně s médium Harriet (Tiffany Haddish) a historikem Brucelem (Danny DeVito) se snaží odhalit tajemství, které obklopuje dům, a přitom čelí legii strašidelných duchů a přízraků.

Jak tým postupně odhaluje historii domu, zjistí, že dům je plný ztracených duší, které byly uvězněny temnou silou a nemohou se dostat na onen svět. Každý duch má svůj vlastní příběh a důvod, proč nemůže odejít. V průběhu filmu se ukazuje, že dům je ovládán zlým duchem, který se snaží převzít kontrolu nad dušemi i nad těmi, kteří do domu vstoupí.

Film vrcholí napínavou konfrontací mezi týmem a hlavním duchem, kdy musí hrdinové najít způsob, jak osvobodit uvězněné duše a zároveň ochránit sebe i Travisův život. Příběh je zároveň naplněn humorem, zejména díky interakcím mezi postavami, které přinášejí odlehčené momenty do jinak strašidelné atmosféry.

Žánr a kontext:

„Strašidelný dům“ je hororová komedie s prvky fantasy. Film je inspirován stejnojmennou atrakcí v Disneylandu a využívá prvky klasických příběhů o strašidelných domech, které kombinuje s moderními vizuálními efekty a humorným přístupem. Navzdory strašidelnému tématu se film zaměřuje především na rodiny a nabízí vyváženou kombinaci strašidelných momentů a komedie.

Téma strašidelného domu je zpracováno odlehčeným způsobem, který je přístupný širšímu publiku, včetně mladších diváků. Film nabízí vizuálně zajímavé ztvárnění duchů a paranormálních jevů, ale zároveň nechybí ani srdce a emocionální hloubka, kdy se hlavní postavy vyrovnávají se svými vlastními strachy a ztrátami.

Produkce a Režie:

Režisérem filmu je Justin Simien, známý především pro své komediálně-satirické filmy a seriály (Dear White People). Simien přináší do filmu svou schopnost pracovat s humorem a zároveň vytvářet napětí. Ve „Strašidelném domě“ kombinuje prvky hororu a komedie a vytváří film, který je přístupný širokému publiku.

Hudbu k filmu složil Kris Bowers, jehož práce pomáhá podtrhnout strašidelnou, ale zároveň zábavnou atmosféru filmu. Soundtrack kombinuje klasické hororové motivy s moderními zvukovými prvky, které doprovázejí napínavé i humorné scény.

Doplňující informace:

Délka filmu: 123 minut
Premiéra: 27. července 2023 (ČR)
Hlavní obsazení:
Rosario Dawson (Gabbie)
Owen Wilson (Father Kent)
LaKeith Stanfield (Ben Matthias)
Tiffany Haddish (Harriet)
Danny DeVito (Bruce)

Režie: Justin Simien
Země původu: USA
Žánr: Hororová komedie, Fantasy
Hudba: Kris Bowers
Scénář: Katie Dippold






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com