Želvy Ninja: Mutantí chaos (08/2023)



Hodnocení: 77 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/880687-zelvy-ninja-mutanti-chaos/prehled/

„Želvy Ninja: Mutantí chaos“ (v originále Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem) je animovaný akční film z roku 2023, který restartuje populární příběh želvích mutantů v moderním podání. Film sleduje známé postavy Leonarda, Donatella, Michelangela a Raphaela, kteří musí čelit nové hrozbě plné mutantů, zatímco se pokoušejí získat uznání lidí a najít své místo ve světě. Režisérem filmu je Jeff Rowe a produkci vedli Seth Rogen a Evan Goldberg, což dodává filmu svěží a zábavný styl.

Děj a postavy:

„Želvy Ninja: Mutantí chaos“ sleduje dobrodružství čtyř želvích bratrů, kteří byli vychováni svým otcem, mutantní krysou Mistrem Třískou (Jackie Chan), hluboko v kanálech New Yorku. Leonardo (Nicolas Cantu), Donatello (Micah Abbey), Michelangelo (Shamon Brown Jr.) a Raphael (Brady Noon) jsou želví mutanti s nadlidskými schopnostmi, kteří se snaží skrývat před lidmi, protože se bojí odmítnutí.

Bratři, kteří jsou ještě mladí a nezkušení, se chtějí stát hrdiny a získat uznání obyvatel města, přestože jim Mistr Tříska radí, aby se drželi dál od povrchu. Nicméně, touha po dobrodružství je příliš velká, a tak se želvy vydávají na svou první velkou misi.

Jejich cestu zkříží odvážná středoškolačka April O’Neil (Ayo Edebiri), která se stává jejich spojenkyní v boji proti zločinu. Společně objeví, že New York čelí nové hrozbě – armádě mutantů vedené tajemným padouchem Superflyem (Ice Cube). Superfly, mutantní hmyz s obřími ambicemi, plánuje zničit lidstvo a vytvořit svět, ve kterém budou vládnout mutanti.

Želvy musí nejen čelit Superflyovi a jeho armádě, ale také se naučit spolupracovat, překonat své vlastní obavy a dospět. V průběhu filmu jsou konfrontováni s tím, co znamená být hrdinou a jak se vypořádat s odmítnutím společnosti. Bratři si postupně uvědomují, že jejich síla není jen v boji, ale také ve vzájemné podpoře a přátelství.

Děj vrcholí epickým soubojem mezi želvami a mutantními padouchy, který rozhodne o osudu New Yorku. Bratři jsou nuceni čelit nejen fyzické hrozbě, ale i svým vnitřním konfliktům o to, jak být přijati lidmi a zároveň zůstat věrni sami sobě.

Žánr a kontext:

„Želvy Ninja: Mutantí chaos“ spadá do žánru akčního animovaného filmu s prvky komedie a superhrdinského příběhu. Film nabízí svěží přístup ke klasickým postavám, kdy kombinuje akci s humorem a moderním vizuálním stylem, který přitahuje jak děti, tak i dospělé fanoušky původních komiksů a seriálů.

Na rozdíl od předchozích filmových adaptací se tento film více zaměřuje na mladistvou energii a neformální humor. Díky produkci Setha Rogena a Evana Goldberga film přináší odlehčenější, ale stále akční a napínavý příběh, který oslovuje jak nové, tak i stávající fanoušky.

Produkce a Režie:

Režisérem filmu je Jeff Rowe, který se podílel na úspěšném animovaném filmu Mitchellovi vs. stroje. Rowe přináší nový vizuální styl do světa Želv Ninja, který kombinuje moderní animaci s ručně kreslenými prvky, což dodává filmu jedinečnou estetiku a energii.

Produkci vedli Seth Rogen a Evan Goldberg, známí pro své komedie jako Superbad nebo The Interview. Jejich přístup se promítá do filmu, který nabízí odlehčený a vtipný pohled na klasické postavy, aniž by ztratil svou akční podstatu.

Hudbu k filmu složil Trent Reznor a Atticus Ross, jejichž soundtrack podtrhuje akční scény a přidává filmu moderní atmosféru, která koresponduje s jeho dynamickým vizuálním stylem.

Doplňující informace:

Délka filmu: 99 minut
Premiéra: 31. srpna 2023 (ČR)
Hlavní obsazení (hlasy):
Nicolas Cantu (Leonardo)
Micah Abbey (Donatello)
Shamon Brown Jr. (Michelangelo)
Brady Noon (Raphael)
Jackie Chan (Mistr Tříska)
Ayo Edebiri (April O’Neil)
Ice Cube (Superfly)

Režie: Jeff Rowe
Země původu: USA
Žánr: Animovaný, Akční, Komedie
Hudba: Trent Reznor, Atticus Ross
Scénář: Brendan O’Brien, Seth Rogen, Evan Goldberg






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com