Meg 2: Příkop (08/2023)



Hodnocení: 51 % na ČSFD ->>  https://www.csfd.cz/film/1019861-meg-2-prikop/prehled/

„Meg 2: Příkop“ (v originále Meg 2: The Trench) je akční sci-fi thriller z roku 2023, který je pokračováním filmu Meg z roku 2018. Film sleduje nebezpečné podmořské dobrodružství, kdy se tým vědců a potápěčů musí vypořádat s obrovskými prehistorickými tvory, které ohrožují svět. Režisérem filmu je Ben Wheatley a hlavní roli znovu ztvárnil Jason Statham, který se vrací jako neohrožený Jonas Taylor. Film nabízí akci, napětí a hrůzu z hlubin oceánu, kde čeká neznámé a nebezpečné.“

Děj a postavy:

„Meg 2: Příkop“ začíná několik let po událostech z prvního filmu, kdy Jonas Taylor (Jason Statham) stále pracuje jako podmořský expert a ochránce oceánů. Vědecký tým, vedený Jiuming Zhangem (Wu Jing), se chystá na další expedici do hlubokého podmořského příkopu, kde byla objevena nová forma prehistorického života. Jejich úkolem je prozkoumat nebezpečné hlubiny a zjistit více o tvorovi, kterého v prvním díle odhalili – megalodonovi, obrovskému prehistorickému žralokovi.

Během expedice tým narazí na další gigantické tvory a musí čelit nejen nebezpečí ze strany megalodona, ale také novým neznámým prehistorickým druhům, které začínají ohrožovat jak je samotné, tak i svět na povrchu. Situace se vyhrotí, když se ukáže, že prehistorické nestvůry nejsou jediným problémem. Tajná organizace má své vlastní plány s hlubokomořskými zdroji a neváhá ohrozit životy lidí pro vlastní zisky.

Jonas Taylor, který byl povolán zpět do akce, musí opět prokázat své schopnosti a postavit se nejen megalodonovi, ale i dalším nebezpečným mořským tvorům. V dramatických podmořských bitvách, plných akce a napětí, je osud lidstva v jeho rukou. Záchrana světa před touto hrozbou zahrnuje nejen boj s gigantickými predátory, ale také s lidskou chamtivostí a nebezpečím plynoucím z neuváženého průzkumu hlubokomořských oblastí.

Žánr a kontext:

„Meg 2: Příkop“ spadá do žánru akčního sci-fi thrilleru s prvky hororu. Film navazuje na oblíbený koncept obřích mořských predátorů, které ohrožují lidskou civilizaci. Inspiruje se myšlenkou objevování neznámých hlubokomořských oblastí, kde stále mohou přežívat tvory z doby dávno minulé.

Pokračování nabízí více akčních scén a větší počet prehistorických tvorů než první díl. Film se opírá o vizuální efekty a napětí spojené s neznámým a nebezpečným světem pod hladinou oceánu. Stejně jako první film se i tento zaměřuje na akci, záchranu světa před gigantickými žraloky a dalšími nestvůrami, které jsou hrozbou nejen pro posádku, ale i pro celé lidstvo.

Produkce a Režie:

Režisérem filmu je Ben Wheatley, známý pro svou práci na filmech s napětím a hororovými prvky. Wheatley v Meg 2 přináší větší akční scény, intenzivnější napětí a bohatší vizuální efekty než v prvním filmu. Snaží se rozšířit svět Megu o nové tvory a hrozby, přičemž se zaměřuje na dynamiku mezi postavami a neustálé nebezpečí, které je pronásleduje pod vodou.

Hudbu k filmu složil Harry Gregson-Williams, který svou skladbou podporuje akční a dramatické momenty, vytváří atmosféru napětí a podtrhuje nebezpečí hrozící z oceánských hlubin.

Doplňující informace:

Délka filmu: 116 minut
Premiéra: 3. srpna 2023 (ČR)
Hlavní obsazení:
Jason Statham (Jonas Taylor)
Wu Jing (Jiuming Zhang)
Cliff Curtis (James „Mac“ Mackreides)
Paige Kennedy (DJ)
Sophia Cai (Meiying)

Režie: Ben Wheatley
Země původu: USA
Žánr: Akční, Sci-fi, Thriller
Hudba: Harry Gregson-Williams
Scénář: Jon Hoeber, Erich Hoeber, Dean Georgaris (na motivy románu The Trench od Stevea Altena)






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com