FAMU Four (08/2023)



Hodnocení: 63 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1387445-famu-four/prehled/

„FAMU Four“ je český filmový projekt z roku 2023, který představuje čtyři krátké filmy vytvořené studenty pražské Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění (FAMU). Každý z těchto krátkých filmů reflektuje specifická témata a přináší osobité pohledy na současné problémy a výzvy, s nimiž se mladí tvůrci potýkají. Tento projekt je ukázkou různorodého přístupu studentů k filmovému umění a jejich schopnosti vyprávět silné a originální příběhy.

Děj a postavy:

„FAMU Four“ zahrnuje čtyři samostatné krátké filmy, které se věnují různým tématům a žánrům. Každý film přináší nový pohled na konkrétní sociální nebo osobní otázky, přičemž každý režisér využívá svůj vlastní styl a vyprávěcí techniky. Zde jsou jednotlivé filmy a jejich zaměření:

  1. „Doma je tady“
    Tento krátký film se zaměřuje na téma identity a přizpůsobení se novému prostředí. Sleduje mladou ženu, která se vrací do rodného města po letech strávených v zahraničí. Film zkoumá pocity vykořenění, vztahy s rodinou a hledání svého místa ve světě.
  2. „Hranice stínu“
    Temný psychologický film, který se zabývá otázkou viny a odpuštění. Hlavní postava se ocitá v situaci, kdy musí čelit následkům svých minulých činů a vyrovnat se s tím, co způsobila. Film se soustředí na vnitřní konflikty postavy a její cestu za vykoupením.
  3. „Volný pád“
    Tento film kombinuje prvky sci-fi a sociálního dramatu. Příběh sleduje mladého muže, který je nucen čelit drastickým změnám ve společnosti. Film reflektuje otázky technologického pokroku, izolace a odcizení ve světě, kde se lidé stále více spoléhají na technologie.
  4. „Světlo v temnotě“
    Krátký film, který se věnuje osobnímu boji s depresemi a duševním zdravím. Hlavní postava je mladá žena, která se snaží najít způsob, jak zvládnout svůj stav a zároveň zůstat propojena se světem kolem sebe. Film zobrazuje vnitřní boj o naději a světlo ve tmě.

Žánr a kontext:

„FAMU Four“ je antologický filmový projekt, který představuje různé žánry a přístupy k vyprávění příběhů. Každý z filmů se zaměřuje na specifické téma a nabízí osobitý pohled na aktuální problémy, jako jsou identita, vnitřní konflikty, moderní technologie a duševní zdraví. Studenti FAMU zde ukazují nejen své technické dovednosti, ale také schopnost pracovat s emocionálními a sociálními tématy, která mají obecnou platnost.

Tento projekt má význam v kontextu české kinematografie jako ukázka mladých filmařů a jejich tvůrčího potenciálu. FAMU je považována za jednu z nejvýznamnějších filmových škol na světě, a projekty jako „FAMU Four“ umožňují studentům předvést své dovednosti a nápady širšímu publiku.

Produkce a Režie:

Každý z filmů byl režírován jiným studentem FAMU. Režiséři jednotlivých filmů jsou:

  • „Doma je tady“Anna Janková
  • „Hranice stínu“Tomáš Novák
  • „Volný pád“Jakub Zajíček
  • „Světlo v temnotě“Tereza Týcová

Každý z těchto režisérů přináší svůj vlastní styl a estetiku, čímž projekt získává různorodost a pestrost. Projekt je také ukázkou spolupráce mezi studenty FAMU na různých úrovních, od režie po kameru, scénář a střih.

Hudbu k jednotlivým filmům vytvořili různí skladatelé, kteří přizpůsobili svůj styl specifické atmosféře každého z nich, čímž posílili jejich emocionální dopad.

Doplňující informace:

Délka filmu: 85 minut
Premiéra: 30. března 2023 (ČR)
Hlavní obsazení:
Každý film má své vlastní obsazení, které zahrnuje začínající herce i známější tváře českého filmu. Mezi nimi jsou například:
Anna Fialová, Jiří Böhm, Eliška Křenková, Jan Cina

Režie: Anna Janková, Tomáš Novák, Jakub Zajíček, Tereza Týcová
Země původu: Česká republika
Žánr: Antologie, Krátký film, Drama, Sci-fi, Psychologický film
Hudba: Různí skladatelé






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com