Houria (09/2023)



Hodnocení: 71 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1224603-houria/prehled/

Film „Houria“ je alžírsko-francouzské drama z roku 2023, které vypráví příběh mladé alžírské tanečnice, jejíž sen stát se profesionální baletkou je přerušen násilným útokem, který ji fyzicky i emocionálně změní. Film je silným příběhem o naději, překonávání traumat a znovuobjevování vlastní identity prostřednictvím umění a přátelství. Režisérka Mounia Meddour vytváří intimní a emotivní příběh s důrazem na vnitřní boj hlavní hrdinky a sílu ženské solidarity.

Děj a postavy:

„Houria“ sleduje příběh Hourii (Lyna Khoudri), talentované mladé tanečnice v Alžírsku, která sní o tom, že se stane profesionální baletkou. Houria žije skromným životem a kromě tance si přivydělává sázkami na kohoutí zápasy. Její život se však dramaticky změní, když se stane obětí brutálního útoku, po kterém ztratí schopnost chodit. Tento tragický incident jí nejen přeruší taneční kariéru, ale také ji uvrhne do hlubokého vnitřního boje, kdy se musí vyrovnat s fyzickým i psychickým traumatem.

Zatímco se zotavuje z útoku, Houria se potýká s pocitem ztráty identity a smyslu života. Její svět tance, který pro ni byl vším, se zdá být ztracený. Avšak díky setkání s dalšími ženami, které také čelí svým vlastním těžkostem, začne Houria nacházet nové způsoby, jak se vyrovnat se svou situací. V průběhu filmu se z její cesty za uzdravením stává nejen osobní příběh, ale také symbol ženské síly a solidarity.

Jednou z klíčových postav, které Hourii pomáhají, je Sonia, žena, která také prošla těžkou životní zkušeností. Spolu s dalšími ženami vytvářejí komunitu, kde se navzájem podporují a nacházejí nové formy vyjádření skrze tanec a kreativitu. Film se zaměřuje na jejich společnou cestu za uzdravením a nalezením vlastní hodnoty v nepřátelském prostředí, které často potlačuje ženy a jejich sny.

Důležitou součástí filmu je také pohyb a tanec, které představují nejen umělecký projev, ale také prostředek pro překonání bolesti a hledání nové životní cesty. Pro Houriu se tanec stává terapií a nástrojem, jak znovu získat kontrolu nad svým tělem a životem.

Žánr a kontext:

„Houria“ spadá do žánru dramatického filmu s prvky psychologického a společenského dramatu. Film se zabývá tématy jako jsou trauma, ztráta a znovuzrození, ale také se soustředí na ženskou solidaritu v prostředí, kde jsou ženy často marginalizovány. Témata překonávání překážek a hledání nového smyslu života činí film univerzálním příběhem, který rezonuje napříč kulturami.

Film se odehrává v současném Alžírsku, což přináší další vrstvu sociálního a kulturního kontextu. Kromě osobního příběhu Hourii se film dotýká i širších témat, jako jsou postavení žen ve společnosti, omezení, kterým musí čelit, a jejich boj za vlastní nezávislost a sebeurčení.

Produkce a Režie:

Režisérkou filmu je Mounia Meddour, která je známá svou schopností zachytit intimní ženské příběhy v kontextu širších sociálních a politických otázek. Její předchozí film „Papicha“ (2019) byl dobře přijat a rovněž zkoumal postavení žen v Alžírsku. Ve filmu „Houria“ Meddour pokračuje ve svém stylu vyprávění o silných ženských postavách, které čelí neuvěřitelným výzvám, ale odmítají se vzdát.

Hudba k filmu, kterou složil Rob, hraje klíčovou roli při vytváření atmosféry a posiluje emocionální dopad filmu. Pohyb a tanec jsou v tomto filmu důležité nejen jako umělecký prvek, ale také jako prostředek pro překonání traumatu a bolestí.

Doplňující informace:

Délka filmu: 98 minut
Premiéra: 16. března 2023 (ČR)
Hlavní obsazení:
Lyna Khoudri (Houria)
Rachida Brakni (Sonia)
Amira Hilda Douaouda
Marwan Zeghbib

Režie: Mounia Meddour
Země původu: Francie, Alžírsko
Žánr: Drama, Psychologický film
Hudba: Rob
Scénář: Mounia Meddour, Ahmed Bedjaoui






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com