Golda – Železná lady Izraele (09/2023)



Hodnocení: 72 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1308757-golda-zelezna-lady-izraele/prehled/

Film „Golda – Železná lady Izraele“ je britsko-americké historické drama z roku 2023, které se zaměřuje na život a politickou kariéru izraelské premiérky Goldy Meirové během kritického období Jomkipurské války v roce 1973. V hlavní roli exceluje Helen Mirren, která ztvárňuje tuto ikonickou postavu. Film nabízí pohled na složité rozhodování a osobní oběti, které Golda musela přinést ve chvílích, kdy se Izrael ocitl na pokraji zániku.

Děj a postavy:

„Golda – Železná lady Izraele“ se odehrává převážně v průběhu Jomkipurské války, která vypukla v říjnu 1973, kdy Egypt a Sýrie překvapivě napadly Izrael na nejposvátnější den židovského kalendáře, Jom kipur. Film se zaměřuje na Goldu Meirovou (Helen Mirren), tehdejší premiérku Izraele, která se ocitá v nejkritičtější chvíli své politické kariéry, kdy musí čelit vojenské krizi, politickým tlakům a obrovské osobní zodpovědnosti za osud svého národa.

Golda, známá pro svou tvrdost a rozhodnost, musí učinit nespočet složitých rozhodnutí, která mají přímý vliv na životy tisíců vojáků a civilistů. V průběhu filmu je jasně vidět, jak vážně a těžce na ni doléhá tlak a jak velkou obětí je její politická kariéra nejen pro ni samotnou, ale i pro její rodinu a zdraví.

Ve filmu jsou klíčové momenty, kdy Golda koordinuje vojenské operace a diplomacii s klíčovými světovými hráči, včetně Henryho Kissingera (Liev Schreiber), amerického ministra zahraničí, který hraje důležitou roli v podpoře Izraele. Tato složitá politická jednání a válečné strategie jsou podávány s napětím a lidskostí, přičemž je patrné, že rozhodnutí, která činí, jsou nejenom vojenská, ale i hluboce osobní.

Další klíčovou postavou je David Elazar (Rami Heuberger), náčelník izraelského generálního štábu, který je jedním z hlavních vojenských poradců Goldy. Jejich vztah je plný napětí, protože mají rozdílné pohledy na vedení války, ale i vzájemný respekt. Tato dynamika přidává filmu emocionální hloubku, protože se jedná nejen o vojenské strategie, ale také o vztah mezi civilním vedením a armádou.

Žánr a kontext:

„Golda – Železná lady Izraele“ spadá do žánru historického dramatu s prvky biografie a politického thrilleru. Film se soustředí na několik málo dní během Jomkipurské války, kdy Izrael čelil vážné existenční hrozbě. Na rozdíl od válečných filmů, které se zaměřují na bitvy a akci, „Golda“ se více soustředí na politické a strategické rozhodování za zavřenými dveřmi, kde se rozhoduje o osudu celého národa.

Film zkoumá i osobní stránku Goldy Meirové, ženy, která se stala jednou z nejvlivnějších světových političek své doby, a to v době, kdy byla politika převážně doménou mužů. Ukazuje, jaké to je být ženou v nejvyšší politické funkci a jaké osobní oběti musela přinést, aby mohla vést svůj národ během tak kritického období.

Produkce a Režie:

Režisérem filmu je Guy Nattiv, izraelský režisér, který se soustředil na autentický a lidský portrét Goldy Meirové. Nattiv klade důraz na realistické a napjaté zobrazení válečného období, kdy se rozhodnutí činí pod obrovským tlakem. Film se vyznačuje tím, že i když je válečný, soustředí se na psychologickou a politickou stránku konfliktu.

Hudbu k filmu složil Chris Roe, který vytváří atmosféru napětí a nejistoty, což podporuje celkový pocit tísně, který postavy ve filmu zažívají. Film rovněž využívá archivní záběry a historické materiály, aby co nejlépe zachytil atmosféru té doby.

Doplňující informace:

Délka filmu: 100 minut
Premiéra: 31. srpna 2023 (ČR)
Hlavní obsazení:
Helen Mirren (Golda Meir)
Liev Schreiber (Henry Kissinger)
Rami Heuberger (David Elazar)
Camille Cottin (Lou Kaddar)
Ed Stoppard (Moshe Dayan)

Režie: Guy Nattiv
Země původu: Velká Británie, USA
Žánr: Historické drama, Biografie, Politický thriller
Hudba: Chris Roe
Scénář: Nicholas Martin






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com