Bod obnovy (09/2023)



Hodnocení: 73 % na ČSFD ->>  https://www.csfd.cz/film/1242515-bod-obnovy/prehled/

Film „Bod obnovy“ je české sci-fi drama z roku 2023, které se odehrává v dystopické budoucnosti, kde je možné obnovit lidský život po smrti. Příběh sleduje vyšetřování záhadné vraždy v době, kdy technologie umožňuje lidem „obnovit“ své životy, pokud jsou do určité doby zálohováni. Film se zaměřuje na otázky morálky, technologie a identity, a zároveň zkoumá etické dopady tohoto systému na společnost.

Děj a postavy:

„Bod obnovy“ se odehrává v roce 2041, v době, kdy věda a technologie dosáhly bodu, kdy lidé mohou žít téměř věčně díky systému „obnovy“. Každý občan má právo být zálohován – což znamená, že pokud dojde k nehodě nebo vraždě, jejich vědomí a osobnost mohou být obnoveny zpět do těla. Jedinou podmínkou je, že musí být obnovení provedeno do 48 hodin od smrti. Tato technologie však přináší nejen možnosti, ale i nové problémy a morální otázky.

Hlavní postavou je Emilie Veselá (Andrea Mohylová), inspektorka, která pracuje na oddělení vražd. Emilie je cynická a tvrdá policistka, která věří v systém, dokud není povolána vyšetřovat vraždu, která naruší veškeré její přesvědčení. Oběť totiž není z neznámých důvodů obnovena, přestože systém obnovy by měl fungovat dokonale. Tento incident spustí řetězec událostí, které Emilie přivedou k odhalení temných tajemství spojených s technologií obnovy a jejími vedlejšími účinky na společnost.

Vyšetřování ji zavede k tajemnému Viktorovi (Matěj Hádek), muži, který tvrdí, že systém obnovy není tak dokonalý, jak se zdá. Viktor je bývalý vědec, který pracoval na vývoji technologie obnovy, ale byl z projektu vyloučen poté, co odhalil její temné stránky. S Emilií se spojí, aby odhalili, kdo stojí za sabotáží systému, a proč jsou někteří lidé cíleně „neobnovováni“.

Emilie během vyšetřování zjišťuje, že technologie, která má zachraňovat životy, je ve skutečnosti zneužívána a že existují skupiny, které mají zájem na tom, aby byli někteří lidé „trvale“ odstraněni ze systému. Film tak postupně odkrývá svět plný intrik, moci a kontroly, kde technologie, původně vyvinutá pro dobro lidstva, slouží temnějším účelům.

Žánr a kontext:

„Bod obnovy“ spadá do žánru sci-fi s prvky thrilleru a dystopie. Film se zabývá morálními a etickými otázkami spojenými s technologickým pokrokem, zejména pokud jde o otázky smrti a nesmrtelnosti. Podobně jako jiné sci-fi filmy, které se zabývají otázkou identity a života (např. „Blade Runner“ nebo „Ghost in the Shell“), „Bod obnovy“ zkoumá, co znamená být člověkem ve světě, kde smrt již není konečnou hranicí.

V kontextu české kinematografie jde o ambiciózní projekt, který se odvážně pustil do žánru, který není v tuzemské produkci často zpracováván. Film se opírá o pečlivě budovaný futuristický svět a promyšlený příběh, který klade otázky o tom, jak daleko bychom měli zajít při používání technologií ke kontrole nad lidským životem.

Produkce a Režie:

Režisérem filmu je Robert Hloz, který je známý pro své krátké filmy, které zkoumají futuristické a sci-fi koncepty. „Bod obnovy“ je jeho první celovečerní projekt, a přestože jde o ambiciózní dílo, Hloz si získal uznání za svůj promyšlený a vizuálně působivý styl. Film vyniká moderními vizuálními efekty a pečlivě navrženými kulisami, které vytvářejí věrohodný obraz dystopické budoucnosti.

Hudbu k filmu složil Bejček, což dodává filmu temnou a atmosférickou kulisu, která podporuje napětí a futuristický tón filmu. Vizuální efekty jsou na české poměry mimořádné a přispívají k celkové autenticity světa, který Hloz vytvořil.

Doplňující informace:

Délka filmu: 111 minut
Premiéra: 21. září 2023 (ČR)
Hlavní obsazení:
Andrea Mohylová (Emilie Veselá)
Matěj Hádek (Viktor)
Václav Neužil (Ředitel obnovy)
Karel Dobrý (politik)
Helena Dvořáková (vědkyně)

Režie: Robert Hloz
Země původu: Česká republika
Žánr: Sci-fi, Thriller, Dystopie
Hudba: Bejček
Scénář: Robert Hloz, Tomáš Mašín






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com