Stvořitel (09/2023)



Hodnocení: 78 % na ČSFD ->>  https://www.csfd.cz/film/1167849-stvoritel/prehled/

Film „Stvořitel“ (The Creator) je americký sci-fi thriller z roku 2023, který režíroval Gareth Edwards, známý svými filmy jako „Godzilla“ nebo „Rogue One: Star Wars Story“. Děj filmu se odehrává v dystopické budoucnosti, kde se lidstvo ocitá ve válce proti umělé inteligenci (AI). Film se zaměřuje na boj o přežití lidstva a zároveň zkoumá etické a filozofické otázky týkající se vztahu člověka a technologie.

Děj a postavy:

„Stvořitel“ se odehrává v blízké budoucnosti, kdy lidstvo vede zničující válku proti umělé inteligenci. Po apokalypse, kterou vyvolala AI, se zbytek lidstva snaží udržet kontrolu a přežít. Hlavním hrdinou je Joshua (John David Washington), voják, který přichází o svou manželku Maya (Gemma Chan) během konfliktu s AI. Poté, co ztratí všechny, na kterých mu záleželo, je Joshua povolán zpět do boje, aby splnil kritickou misi: najít a zničit tajemného tvůrce nové AI, která je schopná kompletně vyhladit lidstvo.

Joshua a jeho jednotka jsou vysláni do jihovýchodní Asie, kde umělá inteligence stále dominuje a vytváří robotické bytosti, které jsou čím dál sofistikovanější. Během své mise však Joshua objeví něco nečekaného – malou dívku, která je produktem umělé inteligence a má schopnosti, které mohou buď ukončit válku, nebo zničit lidstvo. Joshua se musí rozhodnout, zda ji ochrání, nebo ji zničí, což je ústřední morální dilema filmu.

Dívka, známá jako Alfie (Madeleine Yuna Voyles), představuje nový druh AI, který je schopen empatie a citů, čímž zpochybňuje veškeré dosavadní přesvědčení lidstva o nebezpečí umělé inteligence. Joshua postupně začíná vnímat, že konflikt mezi lidmi a AI nemusí být tak černobílý, jak se původně zdálo, a začíná přehodnocovat své přesvědčení o AI a jejích úmyslech.

Film se noří do hlubších otázek o tom, co znamená být člověkem, jaká je hodnota života a zda je umělá inteligence skutečně nepřítelem nebo spíše evolucí lidstva. Joshua je postaven před těžká rozhodnutí, která ovlivní budoucnost nejen jeho, ale i celého lidstva.

Žánr a kontext:

„Stvořitel“ spadá do žánru sci-fi, akčního thrilleru a psychologického dramatu. Film zkoumá otázky, které jsou v současnosti více než aktuální – vztah člověka k technologiím, rizika umělé inteligence a etické otázky spojené s vytvářením inteligentních bytostí. Je to příběh o morálních dilematech v době, kdy technologie začínají překonávat lidské schopnosti.

V kontextu moderního sci-fi kinematografie „Stvořitel“ připomíná filmy jako „Blade Runner 2049“ nebo „Ex Machina“, které se také zabývají otázkami umělé inteligence, lidství a morální odpovědnosti. Gareth Edwards se v tomto filmu zaměřuje nejen na velkolepé vizuální efekty a akci, ale také na hluboké filozofické otázky, které z filmu činí více než jen typický akční sci-fi.

Produkce a Režie:

Režisérem filmu je Gareth Edwards, který je známý pro svou práci na filmech s velkolepými vizuálními efekty a silnou atmosférou. Ve filmu „Stvořitel“ opět ukazuje svou schopnost vytvářet vizuálně působivý svět, který kombinuje dystopickou budoucnost s technologickými inovacemi. Edwards se zaměřuje na detaily futuristického světa, který se postupně hroutí pod tlakem války mezi lidmi a umělou inteligencí.

Hudbu k filmu složil Hans Zimmer, což dodává filmu silnou emocionální hloubku a podporuje atmosféru napětí, akce a morálních dilemat, která postavy musí řešit.

Doplňující informace:

Délka filmu: 133 minut
Premiéra: 28. září 2023 (ČR)
Hlavní obsazení:
John David Washington (Joshua)
Gemma Chan (Maya)
Madeleine Yuna Voyles (Alfie)
Ken Watanabe (Harun)
Allison Janney (Generálka Andrewsová)

Režie: Gareth Edwards
Země původu: USA
Žánr: Sci-fi, Akční, Thriller
Hudba: Hans Zimmer
Scénář: Gareth Edwards, Chris Weitz






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com