Saw X (09/2023)



Hodnocení: 75 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1255819-saw-x/prehled/

Film „Saw X“ je americký horor z roku 2023, který je desátým dílem v dlouhotrvající a ikonické hororové sérii Saw. Tento díl se časově odehrává mezi prvním a druhým filmem série a sleduje návrat Johna Kramera, známého jako Jigsaw, který opět uplatňuje své sadistické „hry“ na lidech, kteří si podle jeho názoru nezaslouží žít. „Saw X“ se vrací ke kořenům série, se zaměřením na psychologické napětí a brutální pasti, které jsou pro tuto hororovou sérii typické.

Děj a postavy:

„Saw X“ se odehrává mezi událostmi z prvního a druhého dílu. John Kramer (Tobin Bell), který bojuje s pokročilým stadiem rakoviny, se dozvídá o experimentální léčbě, která by ho mohla zachránit. V zoufalé snaze najít záchranu cestuje do Mexika, kde podstoupí alternativní léčbu pod vedením skupiny doktorů a vědců, kteří slibují revoluční terapii. Brzy však zjistí, že šlo o podvod – žádná skutečná léčba neexistuje a zdravotnický tým pouze zneužívá nemocných lidí ke svým vlastním finančním ziskům.

Rozzuřený Kramer se rozhodne potrestat ty, kteří ho podvedli. Vytváří novou sérii smrtonosných pastí a zve podvodníky do své další „hry“, kde mají možnost bojovat o život a čelit svým hříchům. Film se zaměřuje na napínavé psychologické momenty, kdy Kramer manipuluje s oběťmi, aby si uvědomily hodnotu života. Pasti, které navrhuje, jsou sadistické a brutální, a film sleduje, jak jednotliví účastníci „hry“ čelí svým osudům.

Jednou z hlavních obětí je Cecilia Pedersonová (Synnøve Macody Lund), vedoucí lékařského týmu, která Kramera podvedla. Kramer jí dává možnost bojovat o svůj život, ale jen za cenu neuvěřitelného fyzického a psychického utrpení. Dalšími postavami jsou členové jejího týmu, kteří se také zapojí do boje o přežití v nových, inovativních pastích, které Kramer připravil.

Film klade důraz na Jigsawovu morálku a jeho vnímání spravedlnosti, kdy jeho pastí nejsou jen o fyzickém utrpení, ale také o tom, aby oběti čelily svým vlastním rozhodnutím a hříchům. Amanda Young (Shawnee Smith), Jigsawova učednice, se také vrací a pomáhá Kramerovi v jeho „hře“, čímž se ještě více prohlubuje psychologický rozměr filmu.

Žánr a kontext:

„Saw X“ spadá do žánru hororu s prvky psychologického thrilleru a gore (extrémní násilí). Série Saw je známá svou kombinací brutálních pastí a morálních dilemat, které nutí postavy čelit vlastním chybám. Tento díl se vrací k intenzivním psychologickým hrám a zkoumá filozofii Johna Kramera, která se zaměřuje na to, aby si lidé vážili svého života prostřednictvím extrémních fyzických a psychických zkoušek.

V kontextu hororového žánru „Saw X“ oslovuje fanoušky série, kteří oceňují kreativní a složité pasti, ale také tíživé morální otázky, které Kramer svým obětem klade. Tento díl se zaměřuje na postavu Johna Kramera více než předchozí filmy, což dává divákům hlubší vhled do jeho motivací a osobnosti.

Produkce a Režie:

Režisérem filmu je Kevin Greutert, který již dříve pracoval na několika filmech série Saw, včetně „Saw VI“ a „Saw 3D“. Greutert přináší do filmu atmosféru a napětí, které jsou pro sérii typické, a zároveň se zaměřuje na hlubší psychologické rozměry postavy Johna Kramera. Režisér si dává záležet na tom, aby zachoval typické prvky série, jako jsou složité pasti a morální dilemata, ale zároveň přidal nové prvky, které osvěžují příběh.

Hudbu k filmu složil Charlie Clouser, který je stálým spolupracovníkem série Saw a jeho hudební doprovod vytváří intenzivní atmosféru plnou napětí.

Doplňující informace:

Délka filmu: 118 minut
Premiéra: 28. září 2023 (ČR)
Hlavní obsazení:
Tobin Bell (John Kramer / Jigsaw)
Shawnee Smith (Amanda Young)
Synnøve Macody Lund (Cecilia Pedersonová)
Steven Brand (Dr. Finn Pederson)
Renata Vaca (Gabriela)

Režie: Kevin Greutert
Země původu: USA
Žánr: Horor, Psychologický thriller, Gore
Hudba: Charlie Clouser
Scénář: Josh Stolberg, Pete Goldfinger






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com