Hadí plyn (09/2023)



Hodnocení: 62 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1168740-hadi-plyn/prehled/

Film „Hadí plyn“ je české drama z roku 2023, které se zaměřuje na téma znečištění životního prostředí a jeho dopadů na malou komunitu. Snímek zkoumá ekologické, sociální i psychologické aspekty života v oblasti zasažené únikem nebezpečných látek a sleduje, jak se místní obyvatelé vyrovnávají s důsledky. Film přináší intenzivní a emotivní pohled na to, jaké to je čelit neviditelnému, ale smrtícímu nepříteli.

Děj a postavy:

„Hadí plyn“ se odehrává v malé české vesnici, která je zasažena únikem toxického plynu z nedaleké chemické továrny. Tento nečekaný incident postupně začne ovlivňovat nejen zdraví obyvatel, ale i jejich vzájemné vztahy a důvěru ve vedení města a vlády. Film se soustředí na několik hlavních postav, které se snaží situaci zvládnout a chránit své rodiny před katastrofou, jejíž rozsah zpočátku nikdo plně nechápe.

Hlavní postavou je Pavel (Vladimír Polívka), místní hasič, který se snaží zjistit pravdu o úniku plynu a varovat své spoluobčany. Pavel čelí nejen nebezpečí zvenčí, ale i neochotě úřadů přiznat plný rozsah problému. Zatímco bojuje za bezpečí vesnice, jeho vztah s manželkou Lucií (Jenovéfa Boková) se ocitá v krizi, protože Lucie začíná pociťovat zdravotní problémy, které si spojuje s toxickým plynem.

Další významnou postavou je Marek (Martin Hofmann), podnikatel a člen městské rady, který se snaží situaci bagatelizovat a obviňuje Pavla z šíření paniky. Marek věří, že jakékoli přiznání nebezpečí by mohlo poškodit ekonomiku a pověst vesnice. Tento konflikt mezi snahou o ochranu veřejnosti a zájmy průmyslu se stává ústředním dramatem filmu.

Ve filmu se objevuje také Hana (Martha Issová), novinářka, která přijíždí do vesnice, aby zmapovala situaci a odhalila pravdu o tom, co se děje. Hana postupně odkrývá korupci a skryté zájmy, které stojí za znečištěním, a snaží se informovat veřejnost o skutečném rozsahu katastrofy.

Děj se vyostřuje, když obyvatelé vesnice začínají trpět zdravotními problémy a Pavel se rozhodne postavit proti těm, kteří se snaží incident zamést pod koberec. Jeho boj o pravdu ho postaví nejen proti průmyslovým mocnostem, ale i proti jeho vlastnímu městu.

Žánr a kontext:

„Hadí plyn“ spadá do žánru ekologického dramatu s prvky psychologického thrilleru. Film se soustředí na aktuální téma znečištění životního prostředí a jeho dlouhodobé dopady na lidské zdraví a mezilidské vztahy. Příběh zdůrazňuje morální dilemata, která vznikají v situacích, kdy jsou osobní a ekonomické zájmy postaveny proti ochraně veřejnosti a přírody.

V kontextu české kinematografie se „Hadí plyn“ zaměřuje na globální téma s lokálním přesahem. Snímek zkoumá, jak mohou i malé komunity čelit obrovským výzvám, pokud jde o ekologické katastrofy, a jakým způsobem tyto katastrofy ovlivňují jak jednotlivce, tak společnost jako celek.

Produkce a Režie:

Režisérem filmu je David Ondříček, který je známý svými výraznými filmy s aktuálními sociálními tématy. Ondříček v tomto filmu využívá napětí a atmosféru, aby vytvořil emotivní a psychologicky složité drama, které diváky přivádí k zamyšlení nad otázkami odpovědnosti a dopadu lidské činnosti na životní prostředí.

Hudbu k filmu složil Jan P. Muchow, který vytváří tísnivou a atmosférickou hudební kulisu, jež podtrhuje napětí mezi jednotlivými postavami a neustále přítomné nebezpečí.

Doplňující informace:

Délka filmu: 105 minut
Premiéra: 12. října 2023 (ČR)
Hlavní obsazení:
Vladimír Polívka (Pavel)
Jenovéfa Boková (Lucie)
Martin Hofmann (Marek)
Martha Issová (Hana)
Karel Dobrý (ředitel továrny)
Pavla Beretová (starostka)

Režie: David Ondříček
Země původu: Česká republika
Žánr: Drama, Psychologický thriller
Hudba: Jan P. Muchow
Scénář: Alice Nellis






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com