Peníze těch tupců (10/2023)



Hodnocení: 55 % na ČSFD ->>  https://www.csfd.cz/film/1284031-penize-tech-tupcu/prehled/

Film „Peníze těch tupců“ (Les Rascals) je francouzská komedie z roku 2023, která satirickým způsobem zkoumá moderní honbu za penězi a bohatstvím. Příběh sleduje skupinu přátel, kteří se rozhodnou zbohatnout rychlou cestou, což je dostane do série bláznivých situací a absurdit. Film si dělá legraci z moderního kapitalismu a lidské chamtivosti, přičemž nabízí lehký a zábavný pohled na svět financí a nečekaných podvodů.

Děj a postavy:

„Peníze těch tupců“ sleduje osudy skupiny čtyř přátel – Maxe (Vincent Cassel), Érica (Guillaume Canet), Sophie (Léa Seydoux) a Benoita (Vincent Lacoste), kteří se každý potýkají s finančními problémy a frustrací z nedostatku peněz. Každý z nich je unavený svou pracovní rutinou a sní o tom, jak zbohatnout rychle a bez velké námahy.

Když Max, charismatický, ale neúspěšný podnikatel, přijde s geniálním plánem, jak se snadno dostat k penězům, ostatní se rozhodnou připojit. Plán spočívá v investici do neznámého startupu, který slibuje velké zisky. Brzy však zjistí, že se dostali do podvodu a místo bohatství je čeká chaos, zmatek a spousta nečekaných problémů.

Film sleduje, jak se jejich životy obrací vzhůru nohama, když se snaží uniknout z tohoto bláznivého podniku, zatímco se zároveň potýkají s rodinnými a vztahovými problémy. Každý z nich má své vlastní motivy, proč chce zbohatnout – Max se chce stát úspěšným podnikatelem, Éric sní o luxusním životním stylu, Sophie se snaží najít smysl života, a Benoit, nejmladší z nich, se chce vymanit z nekonečného cyklu neúspěchů.

Film nabízí sérii absurdních situací, kdy se hlavní hrdinové dostávají do nečekaných problémů a musejí se vyrovnávat s následky svých činů. Zatímco se snaží zachránit své finance a důstojnost, učí se také, co je v životě skutečně důležité.

Žánr a kontext:

„Peníze těch tupců“ spadá do žánru komedie s prvky satiry. Film si dělá legraci z posedlosti penězi, rychlého zbohatnutí a finančních spekulací. V kontextu moderní kinematografie je to lehká, ale přemýšlivá komedie, která zkoumá lidskou chamtivost a touhu po úspěchu. Film odráží aktuální témata finanční krize, startupové kultury a rychlých zisků, přičemž nabízí humorný pohled na to, jak mohou tyto věci lidi zničit nebo změnit jejich životy.

Režisér Jean-Paul Salomé si dává záležet na tom, aby satirickým způsobem zobrazil jak touhu po bohatství, tak i následky finančních podvodů a chyb, které vedou postavy k úsměvným, ale zároveň často tragikomickým situacím.

Produkce a Režie:

Režisérem filmu je Jean-Paul Salomé, který je známý svou prací na komediálních filmech s důrazem na aktuální sociální témata. Film se soustředí na rychlé dialogy, bláznivé situace a silné herecké výkony, zejména od Vincenta Cassela a Guillauma Caneta, kteří patří mezi přední francouzské herce.

Hudba, kterou složil Alexandre Desplat, dodává filmu svižnost a energii, která podtrhuje komický náboj filmu.

Doplňující informace:

Délka filmu: 102 minut
Premiéra: 8. června 2023 (ČR)
Hlavní obsazení:
Vincent Cassel (Max)
Guillaume Canet (Éric)
Léa Seydoux (Sophie)
Vincent Lacoste (Benoit)
Eva Green (Zoe)

Režie: Jean-Paul Salomé
Země původu: Francie
Žánr: Komedie, Satira
Hudba: Alexandre Desplat
Scénář: Jean-Paul Salomé, Fabrice Roger-Lacan






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com