Citlivý člověk (10/2023)



Hodnocení: 62 % na ČSFD ->>  https://www.csfd.cz/film/1167431-citlivy-clovek/prehled/

Film „Citlivý člověk“ je české drama z roku 2023 natočené podle stejnojmenné knihy spisovatele Jáchyma Topola. Snímek sleduje příběh kočovného herce, jehož komplikovaný návrat do rodné země se promění v surrealistickou odyseu plnou bizarních postav a situací. Tento temný, ale zároveň humorný příběh zkoumá otázky identity, rodinných vztahů a svobody v dnešním světě.

Děj a postavy:

„Citlivý člověk“ se zaměřuje na hlavního hrdinu Táťku (David Prachař), kočovného herce a dobrodruha, který se po letech na cestách vrací do České republiky se svou ženou Mamonkou (Tatiana Dyková) a jejich synem Eliášem (Vojtěch Vondráček). Jejich návrat však není zdaleka jednoduchý – brzy se ocitají v sérii nečekaných a často absurdních situací, které jim komplikují život.

Film sleduje Táťku a jeho rodinu na jejich pouti skrz postapokalypticky vyhlížející krajinu České republiky, kde se setkávají s bizarními a výstředními postavami. Tyto postavy jsou jakýmsi symbolem rozpadající se společnosti, která balancuje mezi minulostí a současností. Mezi nimi jsou místní mafiáni, pochybná policie a lidé, kteří se zdají být ztraceni ve vlastním světě.

Hlavní postava Táťka se pokouší chránit svou rodinu před nebezpečím, ale zároveň bojuje se svou vlastní identitou a minulostí. Je to postava plná rozporů – na jedné straně je to citlivý otec, na druhé straně je to muž, který se snaží najít své místo v nehostinném a chaotickém světě. Jeho syn Eliáš se stává jakýmsi svědkem tohoto bláznivého dobrodružství, přičemž jeho pohled na svět je plný dětské nevinnosti a zvědavosti.

Děj filmu se postupně proměňuje v jakousi alegorii o hledání smyslu života, svobody a vztahů. Táťka je nucen čelit otázkám, jaký je jeho vztah k rodině, k minulosti i k zemi, ve které se narodil, ale která je pro něj nyní cizí a neznámá.

Žánr a kontext:

„Citlivý člověk“ spadá do žánru drama s prvky surrealismu a grotesky. Film je silně inspirován literární předlohou Jáchyma Topola, která je známá pro svůj hravý jazyk, snovou atmosféru a hluboké zamyšlení nad společenskými problémy a individuálními otázkami lidské existence. Režisér Tomáš Klein přenáší tuto literární kvalitu na plátno s výrazným vizuálním stylem, který kombinuje realismus s fantaskními prvky.

V kontextu české kinematografie představuje „Citlivý člověk“ výrazné a odvážné dílo, které se odklání od tradičních narativů a experimentuje s formou i obsahem. Film je současně humorný, temný a melancholický, čímž nabízí širokou škálu emocí a otázek. Zároveň se dotýká současné české společnosti, její identity a místa v globalizovaném světě.

Produkce a Režie:

Režisérem filmu je Tomáš Klein, který se rozhodl adaptovat Topolův román pro plátno s důrazem na surrealistické a groteskní prvky. Klein ve filmu klade důraz na atmosféru, nejednoznačnost a výrazný vizuální styl, který podtrhuje snovou a někdy až absurdní povahu děje.

Hudbu k filmu složil Ondřej Ježek, který je známý pro své schopnosti vytvářet zvukové krajiny, které umocňují atmosféru filmu. Ježkova hudba přidává k filmu melancholii i napětí a doplňuje obrazovou stránku, která zůstává jedním z nejsilnějších aspektů filmu.

Doplňující informace:

Délka filmu: 121 minut
Premiéra: 14. září 2023 (ČR)
Hlavní obsazení:
David Prachař (Táťka)
Tatiana Dyková (Mamonka)
Vojtěch Vondráček (Eliáš)
Martin Finger (Šéf policie)
Pavla Beretová (Pošťačka)
Ladislav Hampl (Mafián)

Režie: Tomáš Klein
Země původu: Česká republika
Žánr: Drama, Surrealistický, Groteska
Hudba: Ondřej Ježek
Kamera: Filip Marek
Scénář: Tomáš Klein, Jáchym Topol (předloha)






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com