Můžeme být také mrtví (10/2023)



Hodnocení: 55 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1143919-muzeme-byt-take-mrtvi/prehled/

Film „Můžeme být také mrtví“ je německo-rumunské drama z roku 2023, které představuje dystopickou vizi blízké budoucnosti. Příběh sleduje život ve výškovém bytovém komplexu, který je považován za bezpečné útočiště před okolním světem, který se zdá být nebezpečný a chaotický. Film zkoumá strach, izolaci a lidské chování v uzavřeném prostředí a klade otázky o tom, co je bezpečí a co jsou lidé ochotni obětovat, aby ho udrželi.

Děj a postavy:

„Můžeme být také mrtví“ se odehrává v blízké budoucnosti, kdy společnost čelí neznámému nebezpečí zvenčí. Hlavní prostředí filmu tvoří výškový bytový komplex, který funguje jako chráněná zóna. Je to místo, kde jsou lidé v relativním bezpečí, pokud dodržují přísná pravidla a zůstávají uvnitř budovy. Mimo komplex panuje atmosféra strachu a neznáma, kde nikdo přesně neví, co se děje.

Anna (Ioana Iacob) je ochrankyně, která má za úkol dohlížet na bezpečnost obyvatel. Zatímco venku panuje neklid, Anna se snaží udržet vnitřní stabilitu v komplexu, a to i za cenu kontroly nad lidmi a jejich chováním. Anna žije v komplexu se svou dcerou, která je klíčovou postavou příběhu a postupně začne zpochybňovat život, který je nucena vést v izolaci. Jejich život je pečlivě naplánovaný, řízený a kontrolovaný, ale co když nebezpečí přichází nejen zvenčí, ale i zevnitř?

Jednou z hlavních postav je také Hans, starší obyvatel komplexu, který začne být znepokojený nad tím, že jeden z obyvatel zmizel. Tento incident vyvolává otázky o tom, zda je bytový komplex skutečně bezpečným místem, nebo zda se nebezpečí skrývá přímo uvnitř jeho zdí. Film zkoumá, jak obyvatelé reagují na rostoucí pocit nebezpečí, nejistoty a strachu, a jak se jejich vzájemné vztahy začínají hroutit pod tíhou izolace a podezření.

V průběhu filmu se napětí zvyšuje, když začnou vycházet na povrch skryté pravdy o tom, co se děje za zdmi komplexu, a postavy jsou postaveny před otázky o své vlastní morálce, strachu a potřebě bezpečí.

Žánr a kontext:

„Můžeme být také mrtví“ spadá do žánru dystopického dramatu s prvky psychologického thrilleru. Film zkoumá téma strachu a izolace v uzavřené komunitě, kde si lidé kladou otázky, co je skutečným nebezpečím – zda neznámé nebezpečí venku nebo jejich vlastní paranoia a chování uvnitř. Film se zároveň dotýká aktuálních společenských témat, jako jsou otázky bezpečnosti, kontroly a důvěry v uzavřených systémech.

V kontextu německé kinematografie se jedná o experimentální film, který klade důraz na atmosféru a psychologické napětí. Vizuální styl filmu je minimalistický, což podporuje pocit klaustrofobie a odcizení, které postavy zažívají.

Režisérka Natalia Sinelnikova vytvořila film, který zkoumá lidskou potřebu bezpečí a důsledky, které mohou mít uzavřené systémy, které slibují ochranu, ale zároveň kontrolují a omezují svobodu jednotlivců.

Produkce a Režie:

Režisérkou filmu je Natalia Sinelnikova, která debutuje s tímto snímkem na poli celovečerní tvorby. Sinelnikova se ve filmu zaměřuje na psychologické aspekty lidského chování a izolace, a zároveň se zabývá širšími otázkami o strachu a společenské kontrole. Film byl natáčen v Berlíně a Rumunsku, kde byly využity moderní architektonické komplexy, které vytvářejí futuristickou, avšak neútěšnou atmosféru.

Hudbu k filmu složila Cevdet Erek, která svými minimalistickými skladbami doplňuje tísnivou atmosféru a pocit odcizení, který prostupuje celý film.

Doplňující informace:

Délka filmu: 93 minut
Premiéra: 23. února 2023 (Německo), 12. března 2023 (ČR)
Hlavní obsazení:
Ioana Iacob (Anna)
Polina Davydova (Annina dcera)
Jörg Schüttauf (Hans)
Marlon Kittel (Martin)
Monika Oschek (obyvatelka komplexu)

Režie: Natalia Sinelnikova
Země původu: Německo, Rumunsko
Žánr: Drama, Dystopie, Psychologický thriller
Hudba: Cevdet Erek
Kamera: Jan Mayntz
Scénář: Natalia Sinelnikova, Viktor Gallandi






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com