Bratři (10/2023)



Hodnocení: 74 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/756201-bratri/prehled/

Film „Bratři“ je české historické drama z roku 2023, které se zaměřuje na dramatické osudy bratrů Mašínů, československých odbojářů, kteří bojovali proti komunistickému režimu po druhé světové válce. Film vypráví jejich příběh odvahy, odhodlání a obětí, které byly učiněny ve jménu svobody. Film je silným svědectvím o boji proti totalitě a klade otázky o morálce a etice v časech extrémních rozhodnutí.

Děj a postavy:

Film „Bratři“ vypráví skutečný příběh bratrů Josefa a Ctirada Mašínových, kteří po druhé světové válce vedli odbojovou skupinu proti komunistickému režimu v Československu. Oba bratři byli syny významného československého hrdiny a legionáře Josefa Mašína staršího, který bojoval proti nacismu. Inspirováni jeho odkazem a vlasteneckými hodnotami, se bratři rozhodnou bojovat proti nově nastolené komunistické diktatuře, která se po válce dostala k moci v Československu.

Film se zaměřuje na jejich odbojové aktivity, kdy se skupina vedená bratry Mašíny pustí do ozbrojeného boje, sabotáží a útoků na státní složky. Děj filmu se točí kolem jejich dramatického útěku na Západ, kdy se museli probojovat přes hranice, čelili neustálému pronásledování státní bezpečnosti (StB) a riskovali své životy pro svobodu. Jejich útěk se stal jednou z nejvýznamnějších a nejkontroverznějších událostí v československých dějinách 20. století.

Ve filmu je rovněž zdůrazněn jejich vztah k rodině, zejména ke své matce, která byla za jejich činy postavena před kruté následky komunistického režimu. Film klade důraz na to, jak složitá byla jejich rozhodnutí a jak těžká byla volba mezi osobními morálními hodnotami a bojem proti totalitnímu režimu.

Postava Josefa Mašína (Tomáš Dalecký) je zobrazena jako odvážný, ale rozpolcený mladý muž, který je odhodlaný bojovat za svobodu za každou cenu. Ctirad Mašín (Oskar Hes) je pak zobrazen jako ten, který si je vědom tvrdosti jejich cesty, ale je ochoten nést důsledky svého rozhodnutí. Film se také zaměřuje na další členy odbojové skupiny, jako byli Milan Paumer (Matěj Hádek) a Zdena Mašínová (Tatiana Dyková), kteří jsou nedílnou součástí příběhu o boji proti komunistické moci.

Žánr a kontext:

„Bratři“ spadají do žánru historického dramatu a válečného filmu. Film je zasazen do období po druhé světové válce, kdy v Československu nastupoval komunistický režim a kdy mnozí, kteří nesouhlasili s novou vládou, byli perzekuováni, uvězněni nebo popraveni. Bratři Mašínové se stali symboly odboje proti totalitě, ačkoliv jejich činy vyvolaly po desetiletí kontroverze a debaty o tom, zda jejich ozbrojený odpor byl morálně ospravedlnitelný.

V kontextu české kinematografie je „Bratři“ jedním z mála filmů, které se zaměřují na příběh Mašínů a jejich boj. Film nabízí pohled na to, jaké to bylo čelit represivnímu režimu, kdy volba mezi životem a smrtí byla každodenní realitou. Podobně jako filmy jako „Želary“ nebo „Hořící keř“, „Bratři“ zkoumá, jak složité bylo v takové době udržet si své morální hodnoty a jak vysokou cenu byli lidé ochotni zaplatit za svobodu.

Produkce a Režie:

Režisérem filmu je Tomáš Mašín, což dodává příběhu osobní rozměr, protože jeho příjmení je spojeno s rodinnou historií Mašínů. Scénář napsali Marek Epstein a Ivan Arsenjev, kteří se pečlivě inspirovali historickými událostmi a materiály o činnosti skupiny Mašínů. Film se snaží vykreslit autentickou atmosféru doby a podtrhnout osobní a lidský rozměr tohoto příběhu.

Natáčení probíhalo na autentických lokacích, což přidává filmu na realističnosti. Kamera a vizuální zpracování přinášejí silnou atmosféru doby a intenzivní akční scény, zejména během dramatických útěků a přestřelek.

Doplňující informace:

Délka filmu: 120 minut
Premiéra: 26. října 2023 (ČR)
Hlavní obsazení:
Tomáš Dalecký (Josef Mašín)
Oskar Hes (Ctirad Mašín)
Tatiana Dyková (Zdena Mašínová)
Matěj Hádek (Milan Paumer)
Jiří Vyorálek (Generál Reicin)
Ivana Uhlířová (Mašínová)

Režie: Tomáš Mašín
Země původu: Česká republika
Žánr: Historické drama, Válečný
Hudba: Karel Havlíček
Kamera: Martin Štrba
Scénář: Marek Epstein, Ivan Arsenjev






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com