Tonda, Slávka a kouzelné světlo (11/2023)



Hodnocení: 73 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1298273-tonda-slavka-a-kouzelne-svetlo/

Film „Tonda, Slávka a kouzelné světlo“ je český rodinný fantasy film z roku 2023, který sleduje příběh dvou dětí, které objevují magické světlo s neobyčejnými schopnostmi. Tento film propojuje moderní svět s pohádkovými prvky a zaměřuje se na důležitost přátelství, odvahy a ochrany přírody. Film si získal srdce diváků díky své vizuální stránce, zajímavému příběhu a smysluplnému poselství.

Děj a postavy:

Film „Tonda, Slávka a kouzelné světlo“ se zaměřuje na příběh dvou dětí, Tondu (Matěj Novák) a Slávku (Anna Kameníková), kteří se jednoho dne setkají s tajemným světlem ve starém lese nedaleko jejich vesnice. Toto světlo není obyčejné – je kouzelné a má schopnost přivádět věci k životu, ovlivňovat přírodu a dokonce i plnit přání. Tonda a Slávka se rozhodnou světlo chránit, protože si brzy uvědomí, že by mohlo být zneužito.

Zatímco se děti učí, jak s kouzelným světlem zacházet, musí zároveň čelit nebezpečí ze strany chamtivého podnikatele, který chce z lesa vytěžit veškeré dřevo a tím zničit nejen přírodu, ale i kouzelné tajemství, které les ukrývá. Film se soustředí na boj dětí za záchranu lesa a kouzelného světla, přičemž si uvědomují, že jejich odvaha a přátelství jsou klíčové nejen pro záchranu lesa, ale i pro ochranu samotného kouzelného světa.

Tonda, introvertní chlapec, který miluje přírodu, a odvážná Slávka, která je vždy připravena na dobrodružství, tvoří dokonalý tým, který se navzájem doplňuje. V průběhu filmu se jejich přátelství prohlubuje a děti zjišťují, že i když jsou malé, mohou společně čelit velkým výzvám.

Žánr a kontext:

„Tonda, Slávka a kouzelné světlo“ spadá do žánru rodinného fantasy filmu s ekologickým poselstvím. Film kombinuje klasické pohádkové prvky – jako je kouzelný svět, který děti objevují – s moderními tématy, jako je ochrana přírody a boj proti těm, kteří ji chtějí zneužít. V kontextu české filmové tvorby jde o oživení rodinného žánru, který čerpá z tradic české pohádkové kinematografie, ale zároveň reflektuje současné problémy, jako je klimatická změna a ochrana životního prostředí.

Film se podobá zahraničním rodinným filmům, jako jsou „Letopisy Narnie“ nebo „Most do země Terabithia“, kde děti objevují kouzelný svět, který je odrazem jejich vnitřních obav a nadějí. „Tonda, Slávka a kouzelné světlo“ je českou odpovědí na tento typ filmů, který klade důraz na ekologické poselství a na hodnotu přátelství a odvahy v boji za správnou věc.

Produkce a Režie:

Režisérem filmu je Petr Kotek, známý svou prací na několika českých rodinných filmech a pohádkách. Kotek se vždy soustředil na propojení magického světa s reálným životem a „Tonda, Slávka a kouzelné světlo“ není výjimkou. Scénář napsala Ivana Tichá, která se inspirovala českými mýty a legendami, ale zároveň čerpala z moderních ekologických problémů, které promítla do příběhu o boji za záchranu přírody.

Film byl natáčen v malebných lokalitách české přírody, což dodává filmu autentický vzhled a pocit propojení s přírodním světem. Kamera zachycuje nejen krásy lesů, ale také tajemnou a magickou atmosféru, která je pro příběh klíčová. Hudbu složil Michal Pavlíček, který vytvořil kouzelnou a podmanivou hudební kulisu, která doplňuje magickou atmosféru filmu.

Doplňující informace:

Délka filmu: 101 minut
Premiéra: 7. prosince 2023 (ČR)
Hlavní obsazení:
Matěj Novák (Tonda)
Anna Kameníková (Slávka)
David Novotný (Podnikatel Zdeněk)
Klára Melíšková (Tondova matka)
Ondřej Malý (Strážce lesa)
Petr Vaněk (Slávčin otec)

Režie: Petr Kotek
Země původu: Česká republika
Žánr: Rodinný, Fantasy, Dobrodružný
Hudba: Michal Pavlíček
Kamera: Tomáš Sysel
Scénář: Ivana Tichá






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com