Prezidentova žena (11/2023)



Hodnocení: 72 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1358568-prezidentova-zena/prehled/

Film „Prezidentova žena“ (francouzsky „Bernadette“) je komediální drama z roku 2023, které vypráví příběh Bernadette Chiracové, manželky bývalého francouzského prezidenta Jacquese Chiraca. V hlavní roli exceluje Catherine Deneuve, která ztvárňuje Bernadette, ženu, jež celý život podporovala svého manžela na cestě k moci, ale po jeho zvolení prezidentem v roce 1995 se cítí odsunutá na druhou kolej. Film sleduje její snahu získat respekt a místo na výsluní nejen po boku svého manžela, ale i ve francouzské společnosti​.

Děj a postavy:

Bernadette Chiracová, která dlouhá léta pracovala v pozadí politického života svého manžela, doufá, že po jeho zvolení prezidentem získá konečně zasloužené uznání. Její očekávání se však rozplynou, když je okolím vnímána jako staromódní a nepřiměřeně reprezentativní pro moderní Francii. S humorem a rozhodností se Bernadette rozhodne změnit svůj osud a stát se výraznou mediální osobností​.

Žánr a kontext:

Film kombinuje prvky komedie a dramatu, přičemž nabízí satirický pohled na život manželek mocných mužů. Režisérka Léa Domenach do snímku vnesla humor a kritiku společenských očekávání kladených na ženy v politice, přičemž film také reflektuje roli první dámy ve Francii​.

Produkce a režie:

Režii filmu má na starosti Léa Domenach, pro kterou je tento snímek režijním debutem. Scénář napsala společně s Cédricem Idoem. Výrazný herecký výkon podává Catherine Deneuve, která je podporována herci jako Michel Vuillermoz v roli Jacquese Chiraca a Denis Podalydès, který ztvárňuje komunikačního poradce Bernadette​.

Doplňující informace:

Délka filmu: 94 minut
Premiéra: 30. listopadu 2023 (ČR), 4. října 2023 (Francie)
Hlavní obsazení:

  • Catherine Deneuve (Bernadette Chiracová)
  • Michel Vuillermoz (Jacques Chirac)
  • Sara Giraudeau (Claude Chiracová)
  • Denis Podalydès (Bernard Niquet)

Režie: Léa Domenach
Země původu: Francie
Žánr: Komediální drama
Hudba: Anne-Sophie Versnaeyen
Kamera: Elin Kirschfink
Scénář: Léa Domenach, Cédric Ido






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com