Godzilla Minus One (12/2023)



Hodnocení: 88 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1391397-godzilla-1-0/prehled/

Film „Godzilla Minus One“ je japonský kaiju film z roku 2023, který se odehrává v období poválečného Japonska. Děj sleduje bývalého pilota kamikaze, který bojuje s osobní vinou a zároveň se pokouší chránit zemi před obří hrozbou zvanou Godzilla, která byla posílena nukleárními testy.

Děj a postavy:

Film „Godzilla Minus One“ se odehrává na konci druhé světové války a sleduje osud Kōichiho Shikishimy, bývalého pilota kamikaze, který čelí vině za to, že nedokázal splnit svou povinnost a zaútočit. Kōichi se po válce vrací do života v zdevastovaném Japonsku, kde se pokouší vyrovnat s následky svého selhání. Seznámí se s ženou Noriko, která se stará o osiřelé dítě, a společně čelí nejen svým osobním problémům, ale i obrovské hrozbě – monstróznímu Godzillovi.

Godzilla je zmutovaný gigantický tvor, který byl ovlivněn americkými nukleárními testy. Po zničení několika lodí se Godzilla vydává na zničující cestu k Japonsku, kde postupně devastuje celou zemi. Hlavní postava Kōichi nakonec plánuje sebevražedný útok na Godzillu ve snaze ochránit ty, které miluje, a vykoupit se ze své viny. Postavy jsou silně emocionálně zabarvené, především díky propojení jejich osobních traumat s ničivými následky Godzillova řádění.

Žánr a kontext:

Film patří do žánru kaiju, což je specifický japonský subžánr vědecko-fantastických filmů, ve kterém vystupují obří monstra. „Godzilla Minus One“ vrací příběh k původním kořenům série, kde Godzilla reprezentuje symbol destrukce a chaosu, které vyvolalo použití jaderných zbraní. Tato nová verze série je považována za emocionálně vyspělejší a nabízí hlubší vhled do poválečného stavu japonské společnosti, což kontrastuje s modernějšími zpracováními Godzilly jako „Shin Godzilla“ z roku 2016.

Produkce a režie:

Režisérem filmu je Takashi Yamazaki, který je známý svou schopností kombinovat emocionální příběhy s velkolepými vizuálními efekty. Film je produkován studiem Toho, které stálo za celou Godzilla franšízou od jejího vzniku v roce 1954. Na vizuálních efektech Yamazaki rovněž spolupracoval, což se projevuje ve velkolepých akčních scénách, kde je Godzilla vykreslen s mimořádným detailem.

Doplňující informace:

Délka filmu: 125 minut
Premiéra: 1. prosince 2023 (USA), 3. listopadu 2023 (Japonsko)
Hlavní obsazení:

  • Ryunosuke Kamiki (Kōichi Shikishima)
  • Minami Hamabe (Noriko Oishi)
  • Munetaka Aoki (Sōsaku Tachibana)
  • Yūki Yamada (Shirō Mizushima)
  • Hidetaka Yoshioka (Kenji Noda)
  • Sakura Andō (Sumiko Ōta)

Režie: Takashi Yamazaki
Země původu: Japonsko
Žánr: Kaiju, Sci-Fi, Akční, Drama
Hudba: Naoki Sato
Kamera: Kōzō Shibasaki
Scénář: Takashi Yamazaki






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com