Aristokratka ve varu (01/2024)



Hodnocení: 57 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1323478-aristokratka-ve-varu/prehled/

Aristokratka ve varu (2024), pokračování úspěšné české komedie Poslední aristokratka, režie Jiří Vejdělek, se opět odehrává na zámku Kostka. Film navazuje na původní příběh rodiny Kostků, která se snaží udržet chátrající zámek a čelí novým výzvám. Tentokrát se děj soustředí na přípravy svatby a další absurditu každodenního zámeckého života, doplněnou o nové postavy, které přinášejí svěží energii.

Děj

Příběh pokračuje tam, kde první díl skončil. Hrabě Frank Kostka (Hynek Čermák) a jeho žena Vivien (Tatiana Dyková) se snaží udržet zámek Kostka nad vodou. Hlavním bodem zápletky je svatba, která přináší nejen finanční naději, ale i řadu vtipných situací. Do děje zasahuje nová postava Denisky (Simona Lewandowska), která se svou energickou povahou stává katalyzátorem mnoha komických scén. Film se točí kolem každodenních problémů aristokratické rodiny, ale i zaměstnanců zámku, kteří se snaží udržet svůj chaotický svět v chodu​.

Herecké výkony a režie

Hynek Čermák a Tatiana Dyková se vrací jako hlavní představitelé aristokratického páru, zatímco nová postava Denisky, ztvárněná Simonou Lewandowskou, je vnímána jako svěží přídavek, který oživuje zámecké prostředí. Režie Jiřího Vejdělka zůstává věrná stylu prvního filmu – film nabízí spíše oddechový humor, než hlubší příběhové linky, což bylo kritikou vnímáno rozporuplně​.

Vizuální efekty a atmosféra

Stejně jako v prvním filmu, i zde se filmaři soustředili na autentické prostředí českých zámků, což filmu dodává nostalgickou atmosféru. Zámek Kostka a jeho interiéry jsou pečlivě zpracovány a vizuálně příjemné, ačkoli humor místy ztrácí svou sílu kvůli přílišné doslovnosti a opakování určitých prvků​.

Kritika a přijetí

Film obdržel smíšené reakce. Zatímco někteří fanoušci oceňují pokračování v oddechovém duchu, jiní upozorňují na nedostatek originality a opakující se humor. Deniska, kterou hraje Simona Lewandowska, je často chválena jako zábavný prvek, ale celkový dojem filmu byl mnohými hodnocen jako slabší ve srovnání s první částí. Film je zábavným, ale ne příliš náročným pokračováním, které se hodí spíše pro fanoušky první části​.

Délka filmu: 110 minut
Premiéra: 25. ledna 2024
Hlavní obsazení: Hynek Čermák, Tatiana Dyková, Yvona Stolařová, Eliška Balzerová, Pavel Liška, Simona Lewandowska
Režie: Jiří Vejdělek
Země původu: Česko​






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com