Duna: Část druhá (02/2024)




Hodnocení: 89 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1098951-duna-cast-druha/prehled/

Duna: Část druhá (2024) je pokračováním epické sci-fi série, kterou režíruje Denis Villeneuve. Film je adaptací druhé poloviny knihy Franka Herberta a zaměřuje se na další osudy Paula Atreida (Timothée Chalamet) a jeho boj proti galaktickému impériu. Po úspěšném prvním dílu se diváci mohou těšit na ještě větší a akčnější podívanou plnou dramatických zvratů a dechberoucích vizuálních efektů.

Děj:
Film pokračuje tam, kde první část skončila. Paul Atreides, nyní mezi Fremenem na planetě Arrakis, plánuje odplatu proti rodu Harkonnenů a císaři. Coby nově se formující vůdce začíná Paul rozvíjet své vize a schopnosti. Diváci se také blíže seznámí s jeho partnerkou Chani (Zendaya), která získává na důležitosti. Film se věnuje nejen osobnímu vývoji Paula, ale i širším politickým a duchovním otázkám, které formují jeho cestu ke splnění osudu.

Herecké výkony a režie:
Timothée Chalamet se vrací jako Paul, přičemž kritici vyzdvihují jeho vývoj od postavy plné nejistoty k vůdci, který musí čelit obrovským výzvám. Zendaya, která měla v prvním filmu menší roli, nyní získává větší prostor jako Chani. Vedle nich září také další známí herci jako Rebecca Ferguson, Josh Brolin, a nově i Florence Pugh a Austin Butler. Režie Villeneuvea si udržuje typický důraz na detail, a to nejen v akčních scénách, ale i v jemných dramatických momentech​.

Vizuální efekty a atmosféra:
Film je audiovizuálně ohromující. Vizuální stránka je považována za jeden z vrcholů filmu – od realistických záběrů písečných červů po ohromné bojové scény a monumentální architekturu Arrakisu. Villeneuveova tým opět přináší velkolepé scény, které maximálně těží z možnosti IMAX projekce, a Hans Zimmerův soundtrack opět perfektně dokresluje atmosféru​.

Kritika a přijetí:
Duna: Část druhá se setkala s vesměs pozitivními ohlasy, přičemž byla chválena za svou věrnost knižní předloze a vizuální působivost. Kritici si však všimli, že film místy trpí uspěchaným tempem, zejména ve druhé polovině, kde některé klíčové momenty nejsou plně rozvinuty. I přes tuto kritiku si film drží vysoké hodnocení díky ohromujícím efektům a skvělým hereckým výkonům​.

Délka filmu: 166 minut
Premiéra: 7. března 2024
Hlavní obsazení: Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Florence Pugh, Austin Butler
Režie: Denis Villeneuve
Země původu: USA / Kanada






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com