Čtyři sestry (03/2024)




Hodnocení: 76 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1359883-ctyri-sestry/prehled/

Čtyři sestry (2023) je silný a emotivní dokumentární film režisérky Kaouther Ben Hania, který se zabývá těžkým osudem tuniské rodiny. Film vypráví příběh Olfy, matky čtyř dcer, jejíž dvě nejstarší dcery zmizely poté, co se připojily k radikálnímu islamistickému hnutí. Režisérka používá herečky, aby rekonstruovala dramatické události, které vedly k jejich zmizení, a dává Olfě prostor reflektovat, jak tyto události ovlivnily její rodinu a především její dvě mladší dcery.

Děj:
Film začíná osobní výpovědí Olfy Hamrouni, která vypráví o svém životě s dcerami před jejich zmizením. Obě dcery se staly oběťmi radikalizace a připojily se k islámskému státu, což rozvrátilo celou rodinu. Olfa, jako matka, se ve filmu neustále ptá sama sebe, co mohla udělat jinak, aby své dcery uchránila před extremistickým vlivem. Kromě Olfy a jejích dvou zbylých dcer ve filmu vystupují i najaté herečky, které pomáhají rekonstruovat scény a situace, jež předcházely odchodu dcer. Tento přístup vytváří silný emocionální kontrast mezi realitou a dramatickou rekonstrukcí. Film sleduje nejen osudy dívek, ale také trauma, které jejich zmizení zanechalo v rodině, především na Olfě a jejích mladších dcerách​.

Herecké výkony a režie:
Kaouther Ben Hania využila unikátní styl, kdy kombinuje dokumentární prvky s hranými sekvencemi. Herečky, které ztvárňují zmizelé dcery, přinášejí do filmu nový emocionální rozměr, zatímco Olfa a její skutečné dcery poskytují autentický pohled na ztrátu a bolest. Tento přístup umožňuje divákům hlouběji pochopit rodinné drama a nabízí intimní vhled do složitého procesu, kterým si rodina prošla. Ben Hania si za svou práci získala uznání kritiků, kteří ocenili její schopnost propojit reálné události s hraným filmem, čímž film působí velmi emotivně a autenticky​.

Vizuální efekty a atmosféra:
Film se zaměřuje na minimalistické prostředí, které podtrhuje syrovost příběhu. Většina scén se odehrává v interiérech Olfina bytu, což divákům umožňuje soustředit se na vyprávění a emoce postav. Tento přístup vytváří velmi intimní a silnou atmosféru, která diváky vtahuje do života rodiny. Film není postaven na vizuálně okázalých efektech, ale naopak těží z jednoduchosti a autenticity, které zdůrazňují hloubku příběhu a sílu osobních výpovědí .

Kritika a přijetí:
Čtyři sestry byly obecně velmi dobře přijaty jak diváky, tak kritiky. Film byl chválen za svou upřímnost, odvahu a schopnost otevřít citlivá témata radikalizace a jejích dopadů na rodiny. Kritici ocenili také inovativní formu kombinace dokumentu a hraného filmu, která dodala příběhu nový rozměr a umožnila divákům vidět situaci nejen očima obětí, ale i prostřednictvím dramatické rekonstrukce. Někteří recenzenti však poukazovali na občasnou repetitivnost a pomalejší tempo vyprávění, ale celkově film získal vysoká hodnocení díky své emotivní síle a tematické aktuálnosti​.

Délka filmu: 110 minut
Premiéra: 7. března 2024
Hlavní obsazení: Olfa Hamrouni, Kaouther Ben Hania
Režie: Kaouther Ben Hania
Země původu: Francie / Tunisko






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com