Neviditelné zlo (03/2024)




Hodnocení: 44 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1441186-neviditelne-zlo/prehled/

Neviditelné zlo (2024) je hororový thriller režiséra Jeffa Wadlowa, který se soustředí na nadpřirozené jevy v domě, kde kdysi zmizela malá holčička. Když se rodina po letech vrací zpět, začnou se znovu objevovat záhadné události, které souvisí s dívčiným „imaginárním“ kamarádem. Film čerpá inspiraci z klasických hororových příběhů, kde jsou děsivé entity skryté v našem světě, ale chtějí ho opustit za cenu lidských obětí.

Děj:
Příběh začíná návratem rodiny do starého domu, kde před lety zmizela jejich dcera. Její imaginární kamarád se znovu objevuje, tentokrát v životě nové dívky, která začne komunikovat s paranormální bytostí. Film postupně rozkrývá, že tento „kamarád“ je ve skutečnosti zlou entitou, která čekala na další oběť. Otec rodiny se pouští do boje proti této neviditelné hrozbě, ale zjišťuje, že boj s něčím, co nevidíte, je mnohem těžší, než si dokázal představit​.

Herecké výkony a režie:
Ve filmu hrají DeWanda Wise, Betty Buckley a Matthew Sato, kteří ztvárnili postavy rodičů a jejich dětí, čímž do filmu vnášejí emocionální hloubku. Režisér Jeff Wadlow je známý svým stylem „lekaček“ a znepokojujících momentů, ale zde pracuje spíše s psychologickou hrou na strach z neznáma. Zatímco herci odvedli solidní výkony, kritici filmu vytýkají nedostatek originality a zápletku plnou klišé​.

Vizuální efekty a atmosféra:
Film těží z tísnivé atmosféry opuštěného domu a temných zákoutí, které budují napětí. Na rozdíl od jiných hororů film nepoužívá příliš mnoho digitálních efektů, což umocňuje pocit realismu. Hlavní zbraní snímku jsou atmosférické vizuální prvky, které vytvářejí napětí, i když mnoho záběrů působí předvídatelně​.

Kritika a přijetí:
Film Neviditelné zlo dostal smíšené recenze. Zatímco někteří oceňují vizuální stránku a několik silných momentů, jiní kritizují scénář a absence inovace v hororovém žánru. Film se inspiroval klasikami jako Poltergeist nebo Insidious, ale jeho pojetí nepřináší žádné nové nápady a mnohé momenty jsou předvídatelné. I přes to film nabízí několik silných scén a poutavé finále​.

Délka filmu: 93 minut
Premiéra: 14. března 2024
Hlavní obsazení: DeWanda Wise, Matthew Sato, Betty Buckley, Pyper Braun
Režie: Jeff Wadlow
Země původu: USA






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com