Ten, co slaví každý den (04/2024)




Hodnocení: 63 % na ČSFD -> https://www.csfd.cz/film/1500733-ten-co-slavi-kazdy-den/prehled/

Ten, co slaví každý den (2024) je český dokumentární film, který sleduje životní příběh známého českého bikera Michala Marošiho. Režisér Martin Vrbický v tomto dokumentu zkoumá nejen sportovní úspěchy této výrazné osobnosti MTB scény, ale také osobní životní výzvy a rozhodnutí, která Michal na své cestě musel činit. Film přináší jedinečný pohled do světa extrémních sportů a představuje Marošiho jako inspirativního, ale zároveň kontroverzního hrdinu​.

Děj:

Film se zaměřuje na kariéru Michala Marošiho, který v mládí patřil mezi nejlepší závodníky na horských kolech v Česku i Evropě. Již ve dvaceti letech vyhrál evropský šampionát v Duel Slalomu. Diváci jsou provázeni jeho kariérou plnou triumfů i pádů, ale také sledují jeho osobní výzvy mimo sportovní svět. Michal se několikrát ocitl na pokraji života a smrti a musel čelit otázce, zda má pokračovat v nebezpečných sportech, nebo se uchýlit k „normálnímu“ životu​.

Herecké výkony a režie:

V dokumentu vystupují Michal Maroši a další osobnosti z české MTB scény, jako jsou Tomáš Slavík a Eva Adamczyková. Režisér Martin Vrbický přináší autentický portrét této sportovní legendy a zároveň zachycuje dynamiku extrémních sportů. Film je kombinací akčních scén ze závodů a intimních rozhovorů, které poskytují vhled do Michalova osobního života​.

Vizuální efekty a atmosféra:

Film se opírá o dynamickou kameru, která zachycuje adrenalinové závody a nebezpečné kaskadérské kousky, které jsou charakteristické pro Marošiho styl. Vizuální stránka je v kontrastu s klidnými momenty, kde Maroši reflektuje své životní volby a zkušenosti. Film si klade za cíl ukázat nejen krásu, ale i rizika extrémních sportů​.

Kritika a přijetí:

Dokument Ten, co slaví každý den získal na ČSFD hodnocení 63 %. Film je oceňován za to, že nabízí podrobný pohled do světa horských kol a zároveň se dotýká hlubších životních témat. Někteří diváci poukazovali na to, že film mohl být emocionálně propracovanější, ale celkově byl přijat jako inspirativní dílo, které osloví nejen fanoušky extrémních sportů​.

Závěrečné informace:

Délka filmu: 65 minut
Premiéra: 18. dubna 2024 (Česko)
Hlavní obsazení: Michal Maroši, Tomáš Slavík, Eva Adamczyková
Režie: Martin Vrbický
Země původu: Česko






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com