Abigail (04/2024)




Hodnocení: 71 % na ČSFD -> https://www.csfd.cz/film/1359126-abigail/prehled/

Abigail (2024) je hororová komedie režisérů Matta Bettinelliho-Olpina a Tylera Gilletta, známých svými předchozími horory, jako je Krvavá nevěsta. Film sleduje příběh skupiny únosců, kteří se pokusí unést dvanáctiletou baletku Abigail, avšak brzy zjistí, že se jejich plán zvrhne v hrůzostrašnou noční můru. Abigail totiž není jen obyčejné dítě, ale upír, který má své vlastní nebezpečné plány.

Děj:

Skupina zločinců v čele s Frankem (Dan Stevens) a Joey (Melissa Barrera) unese mladou baletku Abigail (Alisha Weir), aby získali výkupné od jejího mocného otce. Co však netuší, je, že Abigail je dcerou upíra a má nadpřirozené schopnosti. Dům, kam ji přivezou, se stane smrtící pastí, když Abigail odhalí svou skutečnou povahu a začne s únosci hrát krutou hru o přežití. Film postupně graduje, když se zločinci snaží najít cestu ven, ale každý jejich krok vede k dalšímu děsuplnému odhalení.

Herecké výkony a režie:

Alisha Weir v roli Abigail přináší neobyčejně děsivý a zároveň poutavý výkon. Jako mladá baletka upoutá diváky svou nevinností, která se rychle změní v hororovou hrozbu. Dan Stevens a Melissa Barrera ztvárňují zločince, kteří se postupně stávají oběťmi Abigailiny vražedné hry. Režiséři Bettinelli-Olpin a Gillett udržují napětí po celou dobu filmu a zároveň přinášejí groteskní humor, který udržuje lehký tón i přes krvavé scény.

Vizuální efekty a atmosféra:

Film se odehrává v atmosférickém viktoriánském domě plném tajemství, což dodává celému snímku tísnivou atmosféru. Hororové prvky jsou doplněny vizuálně bohatými scénami, kde se prolíná nadpřirozeno s brutalitou. Děsivý dům se stává dějištěm krvavých a napínavých scén, kde se prolíná fyzická akce s psychologickým terorem.

Kritika a přijetí:

Abigail získal na ČSFD hodnocení 71 %, což ukazuje, že si film našel své fanoušky. Kritici chválili zejména herecký výkon Alishy Weir a její proměnu z nevinné dívky na krvelačného upíra. Film byl také oceněn za svůj hravý přístup k žánru hororu a za kombinaci komediálních a akčních prvků. Na druhou stranu někteří diváci poukazovali na přehnané zvraty v ději a nevyváženost napětí.

Závěrečné informace:

Délka filmu: 107 minut
Premiéra: 18. dubna 2024 (Česko)
Hlavní obsazení: Alisha Weir, Melissa Barrera, Dan Stevens, Kathryn Newton
Režie: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett
Země původu: USA






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com