Rivalové (04/2024)




Hodnocení: 72 % na ČSFD -> https://www.csfd.cz/film/1247723-rivalove/prehled/

Rivalové (2024) je sportovní romantické drama režiséra Luci Guadagnina, které se zaměřuje na milostný trojúhelník zasazený do světa vrcholového tenisu. Hlavní role ztvárnili Zendaya, Mike Faist a Josh O’Connor. Film kombinuje sportovní napětí s intimními osobními konflikty mezi postavami, přičemž je zasazen do atmosféry tenisového turnaje, kde se napětí neodehrává jen na kurtu, ale také v srdcích protagonistů​.

Děj:

Hlavní hrdinka Tashi Duncan (Zendaya), bývalá tenisová šampionka, se stane trenérkou svého manžela Arta (Mike Faist). Artova kariéra však začíná upadat, což vede Tashi k tomu, aby mu domluvila zápas s jeho bývalým nejlepším přítelem a nyní rivalem Patrickem (Josh O’Connor), který byl zároveň jejím bývalým přítelem. Tento zápas znovu otevře staré rány a obnoví rivalitu nejen na tenisovém kurtu, ale i v osobním životě všech tří postav​.

Herecké výkony a režie:

Zendaya ztvárňuje komplexní postavu Tashi, která je rozpolcena mezi profesionálním a osobním životem. Její výkon je jedním z hlavních taháků filmu, stejně jako emocionálně nabité scény mezi Faistem a O’Connorem, které přidávají na intenzitě rivality. Luca Guadagnino, známý svým citlivým přístupem k vyprávění a vizuálnímu stylu, přináší do filmu prvky, které přesahují běžný sportovní žánr. Jeho důraz na psychologii postav a jejich vzájemné napětí činí z Rivalů film, který zaujme nejen fanoušky tenisu​.

Vizuální efekty a atmosféra:

Film nabízí skvěle natočené tenisové zápasy, i když tenis není tím nejatraktivnějším sportem pro filmová plátna. Napětí na kurtu je však umocněno skoky v čase a osobními dramaty, které příběh prohlubují. Atmosféru filmu dotváří energický soundtrack a stylizovaný vizuální styl, který odpovídá typickému estetickému rukopisu Guadagnina​.

Kritika a přijetí:

Snímek byl přijat smíšeně. Někteří kritici oceňují jeho inovativní přístup k vyprávění sportovního dramatu a schopnost propojovat sportovní napětí s hlubšími emocionálními tématy. Na druhou stranu, někteří recenzenti považovali film za příliš stylizovaný a postavy za nedostatečně prokreslené. Celkově je však Rivalové považován za film, který přináší originální pohled na milostný trojúhelník ve světě profesionálního sportu​.

Závěrečné informace:

Délka filmu: 131 minut
Premiéra: 26. června 2024 (Česko)
Hlavní obsazení: Zendaya, Mike Faist, Josh O’Connor
Režie: Luca Guadagnino
Země původu: USA, Itálie






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com