Recept na štěstí (05/2024)




Hodnocení: 40 % na ČSFD -> https://www.csfd.cz/film/1492952-recept-na-stesti/prehled/

Recept na štěstí (2023) je ukrajinská romantická komedie režiséra Oleksandra Berezaňe, která sleduje příběh mladé kuchařky Varii, jež se snaží najít své místo v životě. Film, v němž hraje hlavní roli Iryna Kudašova, je založen na tématu kulinářství a hledání štěstí skrze práci, vášeň a osobní růst. Snímek se odehrává především ve Lvově, malebném městě, které představuje jak kulisy pro Variinu profesionální cestu, tak i její osobní dobrodružství.

Děj:

Příběh začíná v zapadlém bistru u silnice, kde Varia pracuje jako kuchařka. Její kulinářské umění však hosté nedokážou ocenit, a tak ztratí práci. Rozhodne se opustit svůj domov a odjet do Lvova, kde doufá, že najde nové možnosti a uskuteční své sny o úspěchu. Po příjezdu do města ji čekají nejen profesní výzvy, ale i životní zkoušky. Najde si práci v prestižní restauraci, kde musí překonat nejedno úskalí. Situaci navíc komplikuje fakt, že její bydlení je v neutěšeném stavu a její soused Taras, který jí pomáhá, se začne ucházet o její srdce.

Zásadním zvratem v jejím životě je nalezení knihy Olgy Frankové, zapomenuté legendy ukrajinské kuchyně. Tato kniha ji inspiruje nejen k objevování nových receptů, ale také k hledání své vlastní cesty v životě. Díky této inspiraci začne budovat vlastní kariéru a zároveň si postupně uvědomuje, co je pro ni v životě skutečně důležité.

Herecké výkony a režie:

Hlavní roli Varii ztvárňuje Iryna Kudašova, která svou postavu vykresluje jako odhodlanou, ale zranitelnou mladou ženu. Její výkon je plný emocí, od frustrace z pracovních neúspěchů až po naději, kterou nachází v nových výzvách. Tetiana Malkova, která hraje roli Variiny kamarádky, přináší do příběhu odlehčený prvek humoru a podpory. Režisér Oleksandr Berezaň se zaměřuje na detaily, zejména na vykreslení atmosféry Lvova, kde prostřednictvím lokací a kulturních odkazů zachycuje město jako živoucí kulisu pro příběh osobního růstu​.

Vizuální efekty a atmosféra:

Jedním z hlavních aspektů filmu je jeho vizuální stránka, zejména barevnost a kompozice scén zaměřených na jídlo. Režisér využívá záběry pokrmů, které Varia připravuje, aby přiblížil divákům její vášeň pro kulinářství. Kromě toho film zobrazuje krásu i neutěšenost Lvova, kde se střídají malebné scenérie s realistickými záběry starších, opuštěných budov. Tato kombinace dodává filmu autentickou atmosféru a zároveň odráží Variinu cestu od nejistoty ke štěstí​.

Kritika a přijetí:

Film byl přijat s různými ohlasy. Zatímco někteří diváci ocenili jeho vizuální zpracování a pozitivní poselství, jiní poukazovali na jeho předvídatelný děj a nedostatek originality. Kritici vyzdvihli hlavně kulinářskou tematiku, která přináší do filmu určitou svěžest, avšak upozorňovali na to, že samotný příběh příliš nepřináší nová témata. Hodnocení na ČSFD činí 40 %, což svědčí o rozporuplném přijetí. Film je ideální pro ty, kteří hledají jednoduchou romantickou komedii bez velkých dramat a komplikovaných zápletek​.

Závěrečné informace:

Délka filmu: 117 minut
Premiéra: 2. května 2024 (Česko)
Hlavní obsazení: Iryna Kudašova, Tetiana Malkova, Tomasz Sobczak
Režie: Oleksandr Berezaň
Země původu: Ukrajina






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com