Stovky bobrů (05/2024)




Hodnocení: 79 % na ČSFD -> https://www.csfd.cz/film/1240536-stovky-bobru/prehled/

Stovky bobrů je nezávislá americká groteska z roku 2022, kterou režíroval Mike Cheslik. Film je poctou klasickým komediálním tradicím, včetně němé grotesky a absurdního humoru. Děj se odehrává v zasněžené divočině Wisconsinu v 19. století a sleduje příběh Jeana Kayaka, který se z neúspěšného obchodníka s applejackem stává lovcem bobrů. Film vyniká svou kreativní nápaditostí a téměř absencí dialogů, přičemž využívá animace a vizuální humor​(CSFD.cz).

Děj:

Jean Kayak, bývalý obchodník s applejackem, se po ztrátě svého obchodu a farmy musí stát lovcem, aby přežil. Na své cestě narazí na bobří armádu, která ho donutí prokázat svou schopnost přežít v drsné přírodě. Příběh je plný ztřeštěných scén, kdy se Jean pomocí improvizace a neobvyklých technik pokouší chytat zvířata a sbírat kožešiny, aby si mohl splnit sen a oženit se s dcerou obchodníka​.

Herecké výkony a režie:

V hlavní roli se představuje Ryland Brickson Cole Tews jako Jean Kayak. Film režíroval Mike Cheslik, který skvěle využil vizuální prvky a černobílou kameru k vytvoření světa, ve kterém se humor odehrává bez potřeby mluveného slova. Díky inspiraci slavnými komiky jako Buster Keaton a Charles Chaplin se Cheslikovi podařilo vytvořit film, který přináší klasický humor v moderním kabátu​(CSFD.cz).

Vizuální efekty a atmosféra:

Film se silně opírá o vizuální humor a kreativní animace. V duchu klasických videoher a němých grotesek používá jednoduché, ale efektivní vizuální prvky jako vykřičníky a otazníky k vyjádření emocí postav. Přestože je film natočen černobíle, jeho svět je plný nápaditého děje a humoru, který zaručuje zábavu po celých 108 minut​.

Kritika a přijetí:

Stovky bobrů získaly vysoké hodnocení za svou originalitu a nápaditost. Kritici oceňují, že film je přístupný nejen díky svému zábavnému vizuálnímu stylu, ale také díky tomu, že připomíná slavné tradice němých grotesek. Film je oslavován jako jedno z nejkreativnějších děl americké nezávislé scény posledních let​.

Závěrečné informace:

Délka filmu: 108 minut
Premiéra: 9. května 2024 (Česko)
Hlavní obsazení: Ryland Brickson Cole Tews, Olivia Graves
Režie: Mike Cheslik
Země původu: USA






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com